Naslovna Novo Uz pomoć koncepta pametnih sela možemo zadržati mlade u ruralnim područjima

Uz pomoć koncepta pametnih sela možemo zadržati mlade u ruralnim područjima

28
0

U organizaciji Virovitičko-podravske županije i Ureda zastupnika u Europskom parlamentu doc. dr. sc. Tomislava Sokola u Virovitici je održana konferencija „Pametna sela – EU koncept razvitka ruralnih područja“. Sudionicima su se uvodno obratili Igor Andrović, župan Virovitičko-podravske županije, Ivan Bota, ravnatelj Uprave za regionalni razvoj u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, putem video poruke Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije te zastupnik Tomislav Sokol.

Zbog nedostatka prometne povezanosti, nedovoljno razvijene zdravstvene i obrazovne infrastrukture, nepostojanja raznolikih mogućnosti zapošljavanja i ograničene dostupnosti usluga, ruralna područja manje su atraktivna za život i rad od onih gradskih. Da bismo uspješno odgovorili na glavne trendove i izazove koji proizlaze iz globalizacije, urbanizacije i starenja stanovništva potrebne su nam posebne politike i mjere prilagođene upravo ruralnim područjima. Iz tog razloga, od početka svog mandata u Europskom parlamentu, zagovaram inicijativu pametnih sela koja se na europskoj razini pojavila pred nekoliko godina, a kojoj je cilj gospodarska i demografska revitalizacija ruralnih područja uz pomoć digitalnih tehnologija. Dakle naglasak je na ulaganja u digitalne tehnologije, dostupnost širokopojasnog interneta, razvoj poslovanja, posebno visoko dohodovne poljoprivrede, obrazovanja i zdravstva, a to je sve ono što se može financirati sredstvima Europske unije, naročito sredstvima kohezijske politike“ – istaknuo je zastupnik Sokol.

Trend opadanja broja stanovnika možemo spriječiti isključivo podizanjem kvalitete života u ruralnim područjima te omogućavanjem jednakih prilika za ispunjenje vlastitih potencijala. Razvijena infrastruktura i dostupnost usluga posebice su važni čimbenici za izjednačavanje mogućnosti mladih u ruralnim područjima s ciljem dostupnosti svih usluga koje mladi imaju u gradovima“ – rekao je zastupnik Sokol.

Pametna sela su direktno povezana s radom zastupnika Sokola u Europskom parlamentu, gdje je član Odbora za regionalni razvoj (REGI), ali i potpredsjednik Međuskupine Europskog parlamenta za Ruralna, planinska i udaljena područja i pametna sela (RUMRA&Smart Villages).

Uz privatne investicije, europska sredstva koja se izdvajaju za poboljšanje kvalitete života i infrastrukture u slabije razvijenim područjima ključna su za demografsku revitalizaciju ruralnih područja. Pred nama je zadatak da napravimo cjeloviti okvir kojim ćemo omogućiti da ljudi, a naročito naši mladi ostanu na selu. Mladim obiteljima i obiteljima s djecom u ruralnim područjima potrebno je pružiti veće mogućnosti i omogućiti im bolju kvalitetu usluga, a sve s ciljem poboljšanja kvalitete njihova života. Smatram da uz pomoć koncepta pametnih sela možemo zadržati mlade na selu odnosno u ruralnim područjima“ – zaključio je zastupnik Sokol.

tomislavsokol.eu

 

(28)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr