Naslovna Novo U e-savjetovanju Pravilnik o provedbi Programa pomoći zbog posljedica zaraze stoke bedrenicom

U e-savjetovanju Pravilnik o provedbi Programa pomoći zbog posljedica zaraze stoke bedrenicom

9
0

Ministarstvo poljoprivrede je u petak, 25. studenoga 2022. uputilo u javnu raspravu Nacrt Pravilnika o provedbi Programa pomoći uzgajivačima stoke zbog posljedica zaraze stoke bedrenicom, za što je u ovoj godini osigurano dva milijuna kuna.

Naime, početkom srpnja ove godine na pašnjaku u Osekovu u Parku prirode Lonjsko polje prijavljena su prva ugibanja stoke tada nepoznatog uzroka. Veterinarske službe su poduzele sve radnje predviđene zakonom, a nakon što je kao uzrok ugibanja potvrđena bolest bedrenica, Ministarstvo poljoprivrede je donijelo naredbe o mjerama za sprječavanju pojave i širenje bolesti.

Mjera zabrane odvoza, prikupljanja, iznošenja i uporabe košenih krmnih trava, koja je bila potrebna zbog sigurnosti i zdravlja, imat će dugoročan utjecaj na stočarstvo u pogođenom području. Također, uslijed naglog prelaska na novu hranidbu kod stoke može doći do niza problema, kao i do značajnog smanjenja planiranog prirasta, a skupa zamjenska hrana dodatno opterećuje proizvodnju.

Cilj ovog programa pomoći jest nastavak stočarske proizvodnje u područjima u kojima su propisane mjere sprječavanja širenja bolesti te očuvanje broja grla, ali i ostanak stanovnika na ruralnom području.

E-savjetovanje je dostupno na poveznici.

(9)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr