Naslovna Grad Tjedan Crvenog križa

Tjedan Crvenog križa

145
0

Crveni križ najveća je svjetska humanitarna organizacija koja ima svoja nacionalna društva u više od 180 država svijeta

Svojim djelovanjem od 1863. zadužila je čovječanstvo jer je pružanjem pomoći najpotrebitijima u svakoj potrebi (za vrijeme i nakon ratova, nakon prirodnih katastrofa, siromašnima zbog nestašice hrane i vode i tisućama drugih potreba). Njeni volonteri i profesionalci bili su uvijek među prvima kad je trebalo ublažiti ljudsku nesreću i patnju.

Nastala je na inicijativu švicarskog filantropa Henry Dunant-a (1828.-1910.) nakon bitke kod Solferina u Italiji 1859. kada je u jednom danu poginulo i ranjeno preko 40.000 vojnika na obje strane, kojima nije imao tko pomoći. On je rođen 8. svibnja pa se njemu u čast svake godine održava tjedan Crvenog križa od 8. do 15. svibnja.

Uz brojne druge aktivnosti slatinski Crveni križ je odradio dvije spomena vrijedne akcije.

Njegove volonterke Maja Vreš i Mirjana Samardžija ošišale su besplatno 15 dječjih glavica ukrajinskih izbjeglica smještenih na Višnjici. Hvala im.

Druga ekipa (Ana, Jasmina, Marjana, Marija, Andreja, Neda, Josip i Zlatko) uređivali su dvorište i čistili kuću obitelji Horvat koji su je nedavno dobili kuću u vlasništvo u Čađavici zahvaljujući donaciji 243 privatne i pravne osobe iz Hrvatske i inozemstva.

Vladimir Jelenčić

(145)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr