Naslovna Grad Svjetski dan Prve pomoći

Svjetski dan Prve pomoći

51
0

Crveni križ Slatina obilježio je Svjetski dan Prve pomoći u petak 08. rujna u dvorištu srednje škole Marka Marulića. Na poziv ovoj pokaznoj vježbi odazvalo se 50-tak učenika iz Industrijsko-obrtničke škole, SŠ Marka Marulića, te osmaši iz osnovnih škola E. Kumičića i J. Kozarca i povjerenici CK iz tih škola.

Nacionalni instruktor Hitne medicine, prvostupnik Hitne medicine iz slatinske Hitne pomoći Marko Vlajnić nazočnima je demonstrirao reanimaciju (oživaljavanje) nakon srčanog zastoja na lutki i upotrebom AVD-a (automatskog vanjskog defibrilatora). Desetak nazočnih učenika probalo je u praksi tu vještinu.

Ovom pokaznom vještinom tek smo zagrebali površinu neznanja i neuvježbanosti cijele populacije u RH u pružanju Prve pomoći. U školskoj godini 2022/23 britanska vlada kupila je preko 20.000 AVD uređaja za sve škole koje financira. „ Defibrilatori imaju potencijal spasiti živote učenika, osoblja i posjetitelja u školama, a najnovija istraživanja pokazuju da pristup ovim uređajima unutar 3-5 minuta od srčanog zastoja povećava šanse preživljavanja za više od 40%. Uvođenje će se temeljiti na postojećim zahtjevima da škole podučavaju prvu pomoć kao dio nastavnog plana i programa, pri čemu će srednjoškolce poučavati metodama spašavanja života kao što je kardiopulmonalna reanimacija i svrha defibrilatora. Ovo uvođenje pomoći će u zaštiti škola i njihovih lokalnih zajednica od srčanog zastoja, pružajući širi pristup ovim uređajima.“

Dok spašavanje i održavanje života nakon nesreća, te za bolesnike sa srčanim zastojem ne bude nacionalna obvezatna doktrina ove države, dotle ćemo biti na začelju u EU u spašavanju života. Zato je potrebno osposobiti više od 50% pučanstva države, kako bi građani sa stečenom vještinom pružanja Prve pomoći bez straha mogli pomoći svakom potrebitom.

Vladimir Jelenčić

(51)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr