Naslovna Grad Susreti foto klubova Slavonije i Baranje u Slatini

Susreti foto klubova Slavonije i Baranje u Slatini

106
0

U organizaciji Fotovideo-klub Slatina održani su susreti foto klubova Slavonije i Baranje. U popodnevnim satima za okruglim stolom su fotografi raspravljali o problematici i opstanku udruga u današnje vrijeme budući da je foto klubova na slavonskom području jako malo.

Susreti su se dalje nastavili u Zavičajnom muzeju Slatina, gdje su nazočne goste među kojima su bili gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić u pratnji svoje zamjenice Sanje Mrzljak Jovanić i v.d. ravnatelja Zavičajnog muzeja Slatina Srđan Đuričić, pozdravila predsjednica Fotovideo-kluba Slatina Nikolina Tomić te ujedno predstavila njegov rad.

Fotovideo-klub Slatina osnovan je 2007. godine, a trenutno broji 12 aktivnih članova koji u klubu djeluju od samoga početka.

Kroz 12 godina djelovanja klub je organizirao 6 foto kolonija i 7 salona fotografije koji su bili međunarodnog karaktera, te brojne izložbe fotografija, a snimio je i dva vrlo zapažena video uratka.
U posljednje vrijeme članice kluba bazirane su na rad s djecom gdje je ostvarena izuzetna suradnja sa školama u Slatini, Novoj Bukovici i Orahovici, a tečajevi su završili izložbama dječjih radova.

Klub surađuje i s brojnim udrugama na slatinskom području te se svojim sudjelovanjem uključuje u brojne projekte, a za ovu godinu samostalno priprema nove projekte. U suradnji sa Zavičajnim muzejom Slatina planira se održavanje klupske izložbe, a u planu je i organizacija novih radionica te foto druženja…

Kao najveći problem u radu kluba predsjednica Tomić ističe nedostatak vlastitog prostora za rad u kojemu bi mogli držati svoje radove i ostalu opremu, kao i održavati redovite sastanke članova, te se nada skorašnjem rješenju tog problema.

– Cilj ovog okupljanja je bila ideja da se susretom slavonskih klubova koji su svi relativno blizu, kroz razmjenu iskustava potakne još kvalitetniji rad u slatinskom klubu, da članovi budu još aktivniji, da se više druže, putuju, te upoznaju nove ljude, – istaknula je Nikolina Tomić te dodala kako joj je želja da ovi susreti postanu tradicija u kojoj bi svakoga siječnja Fotovideo-klub Slatina bio domaćinom jednogodišnjem okupljanju svih foto klubova Slavonije i Baranje.

Svoj rad prezentirali su potom i gostujući klubovi.

Tako je rad Fotokluba „F4“ iz Nove Gradiške predstavio njegov predsjednik Gabrijel Vrebac, a rad Fotokluba „Kadar SB“ iz Slavonskog Broda predsjednik Mario Boić.

Sudionici ovog događanja nakon razgledanja stalnog postava Zavičajnog muzeja, preselili su se u prostor Caffe bara „Prijašin II“ gdje je uz akustičnu svirku na gitari Jimija iz Osijeka, otvorena tematska izložba fotografija pod nazivom „Ono što nas spaja…naš rodni kraj – Slavonija“ na kojoj su izloženi radovi spomenuta tri foto kluba uz čije su predsjednike nekoliko pozdravnih riječi gostima uputili Hrvoje Valpovac u ime slatinske Turističke zajednice i gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić koji je izložbu proglasio otvorenom.

– Našim dragim gostima iz Slavonskog Broda i Nove Gradiške veliko hvala što su došli u Slatinu te podržavam inicijativu ovih susreta koji su ujedno i jedan novi početak u daljnjem radu slatinskog kluba. Upravo vi ste jedna velika potencija koja svojim druženjem Slatini može donijeti osvježenje i novu umjetničku sliku. Mislim da ste vi jedni od rijetkih i zadnjih romantičara koji bilježe trenutak te čuvaju od zaborava Slavoniju i ono što imamo kroz svoj objektiv i fotografije, i sve to skupa zaista ima smisla, – rekao je gradonačelnik Ostrošić te dodao kako slatinskom Fotovideo-klubu Slatina želi još puno članova i revitalizaciju rada, uz svesrdnu pomoć Grada koji će učiniti sve da im omogući kvalitetnije uvjete.

Susret je realiziran uz potporu Grada Slatine i Turističke zajednice grada Slatine.

Nikolina Tomić

(106)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr

 

Tagovi: