Naslovna Novo Što se događa u tijelu zaljubljenih osoba?

Što se događa u tijelu zaljubljenih osoba?

36
0

Kad je osoba zaljubljena, to je prije svega lijep i uzbudljiv osjećaj, u kojem ogroman utjecaj imaju hormoni. Oni stimuliraju aktivnosti u mozgu i izazivaju različite reakcije u tijelu.

Kod zaljubljenih osoba tijelo luči nekoliko tzv. hormona sreće: seratonin, oksitocin, dopamin, feniletilamin, pri čemu najviše kemijskih promjena nastaje u mozgu zaljubljene osobe. Za sada ne postoji znanstvena metoda, za mjerenje količine hormona s pomoću analize krvi, ali se njihovo djelovanje može promatrati na druge načine, poput tomografije i praćenjem aktivnosti pojedinih područja mozga.

Zaljubljeni prolaze nekoliko faza pri čemu se luče različiti hormoni:

  • Snažna zaljubljenost: Dovodi do leptirića u trbuhu i lupanja srca. Za to je zaslužan dopamin i hormon zaljubljenosti feniletilamin, jer oni izazivaju privlačnost i otvorenost prema drugoj osobi.
  • Ljubljenje i poljupci: Kada imate neodoljivu želju za ljubljenjem, puls vam naglo skoči, smanjuje se depresija. Poljupci su ugodni i zdravi, jer potiču metabolizam i smanjuju opasnost od krvnog tlaka. Razmjena sline potiče imuni sustav i dobra je za zube, jer antimikrobski enzimi sprečavaju paradentozu i karijes. Tko se često ljubi ima ljepše crte lica, jer se poljupcima traniraju čak 34 mišića lica koja zatežu kožu.
  • Sretni ste samo u blizini voljene osobe: Idealiziranje osobe u koju ste zaljubljeni dovodi do neprestanog razmišljanja i velike neuronske aktivnosti u dijelovima mozga zaduženim za bliskost, motivaciju, snažnije podražaje, emocije, seksualno uzbuđenje, znatiželju, samouvjerenost… Istovremeno se kod zaljubljenih smanjuje razina seratonina tj. hormona sreće. Ovo se objašnjava gubitkom racionalnosti, jer tada partnera stavljamo u središte pozornosti i promatramo ga kroz tzv. ružičaste naočale, što za posljedicu ima silno nedostajanje i ovisnost sličnu onoj koju izazivaju opijati, ako nismo u blizine voljene osobe.
  • Zauvijek zajedno: Za partnerstvo i suživot je bitan hormon oksitocin koji je zadužen za nježnost. On snažno povezuje majku i dijete, ali i zaljubljene osobe, stvara povjerenje, ali i utječe na to da se zaljubljeni nesvjesno i bez loših namjera udaljavaju od drugih osoba.
  • Vrijeme udvoje: Seksualni odnos snažno potiču spolni hormoni testosteron i estrogen i na njega hormoni zaljubljenosti imanju manji utjecaj, ali zato ima blagotvoran doprinos na zdravlje i potrošnju kalorija. Dodatno se muškarcima umanjuje opasnost od karcinoma prostate, a kemijski procesi u tijelu djeluju poput opijata i smanjuju bolove.
  • Čarolija ljubavi: Opstanak i trajanje ljubavi ne može se promatrati samo kroz prizmu hormona i njihovog djelovanja na tijelo i mozak. Zaljubljenost ovisi o kompletnom psihičkom stanju i živčanom sustavu pojedine osobe. Čarolija ljubavi nije samo biološki proces, a hormoni su tek dio mnogih faktora koji su odgovorni za osjećaj ljubavi ili zaljubljenost.

Za održavanje o spas ljubavi potrebno je stalno i svakodnevno zbližavanje. Do toga dolazi u stresnim i nekontroliranim, odnosno opasnim situacijama. Tada se parovi dodatno i snažno povezuju u neraskidivu zajednicu. Dovoljno je iskusiti npr. “vlak smrti” – tvrde znanstvenici. Nadalje, važno je partneru davati iskrene komplimente, jer lijepe riječi i izjave potiču lučenje oksitocina i dopamina, koji su itekako potrebni zaljubljenima.

Izvor: Alexander Freund / DW
Foto i prilagodba teksta: Miša Nicinger

(36)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr