Naslovna Novo Slatinski volonteri uvijek spremni

Slatinski volonteri uvijek spremni

382
0

Dečki su baš razgovarali kako će proslaviti Novu godinu. Na kraju te 2020. godine, opterećene mnogim nevoljama, posebno pandemijom korona virusa, 29. prosinca u 12:19 sati,  odručje Banovine pogodio je razoran potres s epicentrom kraj Petrinje jačine 6,2 stupnja prema Richteru. Ubrzo je uslijedio poziv Ivice (Ice) Usmianija, koordinatora Hrvatskog Crvenog križa za katastrofe. I slatinski interventni tim (4) na čelu s zaposlenikom Josipom Šimićem – Šimom kreće put Petrinje i u 18,00 sati dolaze u Petrinju se stavljaju se na raspolaganje. S njime su krenuli volonteri osposobljeni za asanacije bunara dva Zlatka, Horvat i Borovac i Tihomir Horvatin.

Crveni križ Slatina uključen je u Pripremu i odgovor na katastrofe HCK od 2007. i koordinator Ico ima puno povjerenja u našeg Šimu, koji se u prethodnim krizama više puta dokazao kao sposoban profesionalac spreman organizirati i kvalitetno ispuniti povjerene mu zadatke. Cijelu noć istovaraju pristiglu pomoć u skladište (balon) teniskog kluba Petrinja i odvoze potrebito u starački dom. Sutradan se njemu i slatinskom timu povjerava se izgradnja šatorskog naselja HCK uz pomoć tima iz CK Valpova i mladih vojnika HV-a. Slijedećih dana istovaraju humanitarnu pomoć, te prevoze pomoć (vodu, deke, madrace) u domove, bolnicu Sisak i druge ustanove, a kasnije i kruh po selima oko Petrinje. Svako jutro bili su zaduženi uključiti grijanje i donijeti kruh u šator HCK u kojemu se dijelili obroci za pripadnike Civilne zaštite, HV-a i HCK. Smjena im završava oko 20:00 sati navečer, a spavaju u kombiju.

U subotu 2. siječnja u porušenu Petrinju dolazi smjena od 7 novih volontera slatinskog CK koja ostaje na terenu do 9. siječnja. Na čelu tima je mladi vatrogasni časnik Domagoj Janković. Tu su i njegove kolege iz DVD-a Golenić Domagoj Kovač i Mario Poje, te Josip Ambruš, Nikola Kristić, Sven Hinek i Ivan Relić. Oni preuzimaju brigu o grijanju i uređivanju šatora za podjelu obroka, razvoženje kruha i gotovih paketa HCK (Mi vidimo ljude), grijalica, deka, madraca po udaljenim selima oko Petrinje, osobama koji žive izvan svih asfaltiranih putova, koji su skromno živjeli i prije potresa. Prešli su 1.300 km uglavnom po makadamima i šumskim putovima. Pronalaze i nove stradalnike u selima oko Lekenika, gdje ih prati i TV ekipa HRT-a. Dio tima svaki dan radio je u skladištu na istovaru i sortiranju pomoći. Gotovo svaki dan su ih pratili novi potresi, ali manjeg inteziteta.

S volonterima CK Virovitica Petrinju je 2. siječnja došla je i Željka Grahovac, ravnateljica Županijskog društva CK VPŽ. Pokazalo se da je investicija ŽD CK naše Virovitičko-podravske županije u novi teretni kombi sa 7 sjedala bio pravi pogodak za krizne situacije.

Slatinski timovi na terenu su pokazali veliku savjesnost i profesionalnost u izvršavanju povjerenih im zadataka. Od 9. do 14. siječnja na poziv CK Glina u kampu za zbrinjavanje stradalnika i distribuciju pomoći u Drvnom centru grupe Sherif pomagat će 6-ro volontera iz općine Voćin na čelu s prof. Đorom Đorđevićem.

Vladimir Jelenčić, 09.01.2021.

(382)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr