Naslovna Novo Slatinski učenici sudjelovali na 11. simuliranoj sjednici Sabora za učenike srednjih škola

Slatinski učenici sudjelovali na 11. simuliranoj sjednici Sabora za učenike srednjih škola

26
0

U Hrvatskom saboru u ponedjeljak (29. travnja 2024.) održana je 11. simulirana sjednica Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola. Na sjednici je sudjelovao 151 učenik-zastupnik iz 49 škola iz cijele Hrvatske, a među njima u ime Kluba zastupnika Srednje škole Marka Marulića Slatina i učenici naše škole Mateja Podolski i Karlo Martinović. Njihov mentor je prof. Zorislav Jelenčić. Tema ovogodišnje simulirane sjednice bio je Zakon o sustavu civilne zaštite. Sjednica je trajala više od četiri sata, a ovo je već deseti put da učenici naše škole sudjeluju na simuliranoj sjednici.

Sjednicu je otvorio predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, a prije sjednice je dodijelio nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola i njihovim mentorima koji su sudjelovali u ovogodišnjim online kvizovima „Koliko poznaješ Hrvatski sabor?“ Učenice 8. razreda Osnovne škole E. Kumičića iz Slatine Andrijana Kolić, Mia Franjković i Karla Horvat nagrađene su za osvojeno 3. mjesto u konkurenciji 51 osnovne škole, a njihov mentor je učitelj povijesti Krešimir Hrženjak.

Govor slatinskih gimnazijalaca: 1:40 – 1:45
Dodjela nagrada timu E. Kumičića: 0:29:40 – 0:30:20

Vladimir Jelenčić

Govor u ime Kluba zastupnika Srednje škole Marka Marulića Slatina:

Poštovani Predsjedniče Sabora, kolegice i kolege zastupnici, 

U ime Kluba zastupnika Srednje škole Marka Marulića Slatina želimo istaknuti sljedeće: U danima u kojima se suočavamo s neizvjesnošću i sve učestalijim izvanrednim situacijama, okupili smo se ovdje kako bismo ne samo raspravili zakonodavni okvir, već i potaknuli duboku promišljenost o načinima na koje možemo poboljšati naš sustav civilne zaštite. Pogledajmo unaprijed i istražimo kako možemo proaktivno oblikovati budućnost sigurnosti naše zajednice. Recentni potres u Zagrebu 2020. i poplave u istočnoj Hrvatskoj 2014. nisu samo događaji u vremenu, već su duboko ukorijenjeni u načinu na koji pristupamo prevenciji i pripravnosti. Sada, kada se suočavamo s izazovima neprestanog rasta rizika i nepredvidljivih situacija, važnije je nego ikad razmotriti temeljne promjene u načinu na koji razmišljamo o sigurnosti naše države.

Prvo, propitajmo se: zašto čekamo da se nešto dogodi prije nego što preventivno djelujemo? Postavljanjem ove ključne pretpostavke, otvaramo vrata promjenama koje će donijeti stvarnu razliku. Kroz cijeli niz potencijalnih katastrofa suočavamo se s ozbiljnim posljedicama neefikasnog sustava preventivnih mjera. Sada, više nego ikad, moramo razmišljati o dugoročnim rješenjima koja će stvoriti temelje održive sigurnosti. Proaktivna edukacija građana o preventivnim mjerama ključna je investicija u budućnost. Umjesto čekanja da nas katastrofe natjeraju na reakciju, moramo sustavno ulagati u obrazovanje o sigurnosnim postupcima i preventivnim strategijama. Ovo nužno poboljšanje nije samo pitanje informiranja; to je izgradnja kulture odgovornosti i suradnje koja će ojačati temelje sigurnosti naše zajednice. Kroz suradnju s lokalnim zajednicama, moramo zajednički raditi na podizanju razine svijesti i obučenosti građana, kako bismo smanjili rizike i povećali sigurnost našeg društva. Također, zakon naglašava važnost surađivanja i usklađivanja različitih razina vlasti i sektora, kako bi se osigurala brza i učinkovita reakcija u slučaju kriznih situacija. Ovo zahtijeva zajednički napor, gdje ćemo raditi ruku pod ruku, nadilazeći stranačke i administrativne granice, kako bismo pružili najbolju moguću zaštitu našim građanima. Isto tako, moramo osigurati adekvatna sredstva i opremu za civilnu zaštitu. Investicije u modernizaciju i opremanje ovog sustava nužne su kako bismo bili spremni suočiti se s raznovrsnim izazovima, bilo da su to prirodne katastrofe, epidemije ili druge izvanredne situacije, kojima smo proteklih nekoliko godina bili svjedoci. Moramo prepoznati da se sustav civilne zaštite ne smije promatrati samo kao reaktivni alat, već kao proaktivni instrument koji predviđa i sprječava izvanredne situacije. Ovo uključuje stvaranje sustava praćenja i evaluacije koji će osigurati stalno poboljšanje sustava. Neka ova inicijativa ne bude samo odgovor na trenutačne izazove, već putokaz prema fundamentalnoj transformaciji našeg pristupa civilnoj zaštiti. Neka budućnost naše zajednice bude odraz naše predanosti sigurnosti i odgovornosti.

U konačnici, ovaj zakon nije samo pravni dokument; to je naša obveza prema svima koji nas biraju da ih predstavljamo. Edukacija, mediji i pravedna raspodjela resursa nisu samo riječi na papiru; to su temelji na kojima gradimo održivu sigurnost zajednice. Neka naša akcija danas bude svjetionik promjena koje želimo vidjeti sutra. Na kraju vas pozivam da se aktivno uključite u ovu borbu za promjene. Neka budućnost naše zajednice bude oblikovana hrabrim odlukama koje činimo danas.

(26)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr