Naslovna Novo Škole i vrtići diljem Hrvatske slave 15 godina programa „Škole za Afriku“

Škole i vrtići diljem Hrvatske slave 15 godina programa „Škole za Afriku“

6
0

UNICEF-ov humanitarno-edukativni program „Škole za Afriku“, kroz koji se djeca i mladi zalažu za obrazovanje svojih vršnjaka u Africi te uče o dječjim pravima i važnosti solidarnosti, slavi 15 godina uspješne provedbe u Hrvatskoj!

Temeljeći se na viziji Nelsona Mandele da obrazovanje može transformirati živote ljudi, ali i cijelih zajednica, ova je inicijativa ujedinila brojne zemlje diljem svijeta, a od 2008. godine u njoj sudjeluju i vrtići i škole u Hrvatskoj.

„Kroz program, koji se provodi na globalnoj razini od 2004. godine, 30 milijuna djece u Africi dobilo je priliku za školovanje. Odgojno-obrazovne ustanove u našoj zemlji doprinijele su prikupivši do danas više od 1,1 milijun eura donacija za najranjiviju djecu Burkine Faso, Etiopije, Madagaskara i Ruande. Ta su sredstva uložena u izgradnju novih i obnovu postojećih dotrajalih škola, u knjige i školski pribor te u životno važnu vodovodnu infrastrukturu u brojnim zajednicama diljem Afrike. Najranjivijoj su djeci osigurane psihosocijalna pomoć i podrška u nastavku obrazovanja, a povećana je i dostupnost predškolskog obrazovanja, uz veliko zalaganje za obrazovanje djevojčica u Africi.“ poručila je Ana Dautović, zamjenica Predstojnice Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Od 2008. program je provodilo 978 odgojno-obrazovnih ustanova u Hrvatskoj, a svake godine u prosjeku se na suradnju odazove više od 250 vrtića, osnovnih i srednjih škola i drugih ustanova za obrazovanje diljem zemlje. Godišnje u programu sudjeluje više od 2000 odgojitelja, učitelja i nastavnika i više od 35 tisuća djece i mladih, a isto tako i šira zajednica – obitelji djece i ostali posjetitelji humanitarnih sajmova, akcija i izložbi koje škole i vrtići organiziraju.

Škola, klupa, bilježnica, učitelj ili učiteljica još su uvijek samo san za više od 100 milijuna djece Afrike. Bez obrazovanja djeca gube priliku da ostvare svoje potencijale, da prekinu krug siromaštva i izgrade bolju budućnost za sebe, svoje obitelji i zajednice. Siromaštvo, nedostatak sigurnih školskih objekata, udaljenost škola, život u izbjeglištvu i diskriminatorna uvjerenja društva prepreke su na putu prema obrazovanju brojnih djevojčica i dječaka Afrike. Samo u Etiopiji odrasta čak 17 milijuna djece koja nemaju pristup obrazovanju, dok 9,6 milijuna djece treba hitnu podršku kako bi nastavila obrazovanje, neophodno za zdrav razvoj svakog djeteta. Kroz aktivnosti programa „Škole za Afriku“ vrtići, škole i lokalne zajednice udružuju se stvarajući obrazovne mogućnosti i bolje životne prilike za djecu Afrike.

U isto vrijeme, generacije djece i mladih u Hrvatskoj upoznaju se s dječjim pravima, uče o važnosti obrazovanja u izgradnji budućnosti svakoga djeteta i osnažuju se za aktivno sudjelovanje u društvenim promjenama, razvijajući solidarnost prema svojim vršnjacima koji bez podrške ne mogu ostvariti pristup obrazovanju.

Empatija i poduzetništvo, koje djeca i mladi u Hrvatskoj razvijaju kroz program „Škole za Afriku“, njihova posvećenost, zajedništvo, kreativnost i energija čine stvarnu razliku i u životima djece u našoj zemlji i u životima njihovih vršnjaka u Africi. „Škole za Afriku“ nastavljaju se i iduće pedagoške i školske godine, a sve zainteresirane škole i vrtići mogu se javiti za sudjelovanje Uredu UNICEF-a za Hrvatsku.

Martina Prokl Predragović

(6)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr