Naslovna Novo Sedam skupina simptoma Covida-19

Sedam skupina simptoma Covida-19

153
0

Zaraza Covidom-19 može imati razne simptome. Znanstvenici su sada prepoznali važne biomarkere i identificirali sedam skupina simptoma. To bi trebalo pomoći u liječenju i razvoju cjepiva.

Peckanje u grlu, glavobolja, lagano curenje nosa – kakvi su simptomi Covida-19? Prije godinu dana nas takve bolesti ili lagana prehlada ne bi zanimale – ako smo ih uopće i primjećivali. No sada, u jesen 2020. godine, to izgleda sasvim drugačije. Dovoljno je već kihanje da se počne razmišljati: “Gdje sam bio posljednjih dana, koliko sam se približavao ljudima, što sam dodirivao? Funkcioniraju li moja čula mirisa i okusa? Pomalo mi nedostaje daha … ”

Znanstvenici s Medicinskog sveučilišta u Beču sada bi mogli unijeti bar malo više reda u dugi popis naznaka infekcije koronavirusom. Oni su, naime, utvrdili sedam različitih oblika s blagim tokom ove bolesti. Studija je objavljena u časopisu Allergy. Na temelju tih podataka znanstvenici su uspjeli pokazati da su različiti simptomi povezani i da se javljaju u takozvanim skupinama simptoma.

Oni su identificirali sljedećih sedam skupina:

  1. Simptomi slični gripi (temperatura, groznica, umor i kašalj)
  2. Simptomi prehlade (curenje nosa, kihanje, suho grlo i začepljen nos)
  3. Bolovi u zglobovima i mišićima
  4. Upale očiju i sluzokože
  5. Problemi s plućima (upala pluća i otežano disanje)
  6. Gastrointestinalni problemi (uključujući proljev, mučninu i glavobolju)
  7. Gubitak čula mirisa, okusa i drugi simptomi

Kompletan tekst pročitajte ovdje…

Izvor: Deutsche Welle

(153)