Naslovna Novo Sedam poginulih na prometnicama VPŽ

Sedam poginulih na prometnicama VPŽ

332
0

U ponedjeljak, 02. kolovoza 2021. godine, oko 17:30 sati se na državnoj cesti u Suhopolju dogodila najteža prometna nesreća na području Virovitičko – podravske županije u proteklih pet godina, u kojoj su 2 putnice, medicinska sestra i pacijentica, u vozilu Hitne medicinske pomoći zadobile teške tjelesne ozlijede od kojih su ubrzo preminule u Općoj bolnici Virovitica, vozač vozila hitne je teško ozlijeđen s ozljedama opasnima po život, a liječnica u svojstvu putnika je lako ozlijeđena.

Do prometne nesreće je došlo uslijed nepropisnog skretanja vozača osobnog automobila kojemu je utvrđena nedozvoljena koncentracija alkohola u organizmu od 1.16 g/kg.

Događanjem ove prometne nesreće je čak 7 sudionika u prometu smrtno stradalo na prometnicama Virovitičko – podravske županije od početka ove godine, a najteže stanje je upravo u posljednjih mjesec dana u kojemu su poginule 4 osobe, odnosno 3 u posljednjih tjedan dana.

Poginule osobe su bile 3 vozača osobnih automobila, 2 putnika u osobnom automobilu i po jedan vozač bicikla i motocikla, različite životne dobi, od 19-godišnjeg mladog vozača do 72-godišnjeg vozača bicikla.

Polovica od 6 prometnih nesreća s poginulima se dogodila srijedom, 4 prometne nesreće su se dogodile između 17 i 19 sati, dok se prema vrsti i uzrocima se radilo o različitim prometnim nesrećama. Kod 2 počinitelja je utvrđeno da su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola.

Od početka godine su vozači pod utjecajem alkohola uzrokovali 46 prometnih nesreća, od kojih 3 u proteklih 5 dana, a osim vozača iz prometne nesreće u Suhopolju koncentracija alkohola od visokih 2.59 g/kg je utvrđena i kod 25-godišnjeg vozača osobnog automobila koji je upravljajući vozilom neprilagođenom brzinom sletio u Pitomači u četvrtak u ranim jutarnjim satima, te mladog vozača koji je također upravljajući vozilom neprilagođenom brzinom i s utvrđenom koncentracijom alkohola u organizmu od 1.71 g/kg sletio s ceste jutros oko 03 sata kod kružnog toka na križanju Ulice S. Radića i A. Mihanovića u Virovitici.
Tijekom proteklog vikenda 30 sudionika u prometu je zatečeno kako upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola ili su odbili alkotestiranje, od kojih 20 u izvanrednoj akciji provedenoj u petak, 30. srpnja od 16 do 24 sata zbog pogoršanja stanja sigurnosti u prometu. Utjecaj alkohola kod 4 sudionika u prometu je utvrđen i tijekom jučerašnjeg dana, u ponedjeljak, od kojih su 3 utvrđene koncentracije bile veće od 1.5 g/kg.

Kako bi se spriječilo događanje prometnih nesreća, a posebno ovako teških prometnih nesreća upućuje se apel svim sudionicima u prometu

NE SJEDAJTE ZA UPRAVLJAČ VOZILA POD UTJECAJEM ALKOHOLA!

Pozivaju se svi sudionici u prometu na dosljedno poštivanje svih prometnih pravila i prometnih propisa, posebno onih koji dovode do prometnih nesreća s najtežim posljedicama, odnosno da nikako ne upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola, brzinu kretanja vozila osim prometnim znakovima i prometnim pravilima prilagode i uvjetima na cesti, svakako koriste sigurnosni pojas, i vozač i svi putnici u vozilu, a dijete propisano prevoze u dječjoj sjedalici, te ne koriste mobitel za vrijeme upravljanja vozilom.

Zbog pogoršanja stanja sigurnosti u prometu policijski službenici će u predstojećem periodu pojačanim nadzorom prometa i preventivnim aktivnostima pokušati djelovati u cilju zaustavljanja ovako nepovoljnog trenda.

PU Virovitičko-podravska

(332)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr