Naslovna Kultura Predstavljen Zbornik radova o Župi sv. Josipa u Slatini (1919. – 2019.)

Predstavljen Zbornik radova o Župi sv. Josipa u Slatini (1919. – 2019.)

119
0

U Hrvatskom domu u četvrtak 16. studenog 2022. godine, predstavljen je ovaj Zbornik kao rezultat Simpozija o 100 godina Župe sv. Josipa u Slatini održanog u listopadu 2019.


Moderator Oliver Jukić po redu predstavio je i zahvalio se svim sudionicima: autorima znanstvenih i stručnih radova, urednicima, lektorima, recezentima, nakaladnicima, prevoditeljima i grafičkom uredniku) ovog vrijednog dijela koje je 22. knjiga Matice Hrvatske – ogranak Slatina izdana u Maloj slatinskog biblioteci.

Skupu su se obratili Zorica Varga, Ksenija Vujanović Juras i Dragica Šuvak (urednica Zbornika) ispred Matice Hrvatske, recezentkinja dr. sc. Jasminka Najcer-Juras, te sadanji župnik vlč. Dragan Hrgić (sunakladnik Zbornika) i prethodni preč. Vladimir Škrinjarić koji je počašćen da je kroz svoj 15-godišni pastoralni rad u župi sv. Josipa mogao biti i ostati građanin Slatine.

Autori 9 stručnih i znanstvenih priloga u Zborniku su:

  • Stanko ANDRIĆ # Srednjovjekovna Župa svih Svetih u Slatina
  • Žarko ŠPANIČEK # Župna crkva sv. Josipa u Slatini – izgradnja ili dogradnja
  • Stjepan RAZUM # Dr. Marko Lončarić, pokretač izgradnje nove crkve u Slatini
  • Zoran GRIJAK # O okolnostima osnutka RKT župe sv. Josipa u Slatini 1919. na temelju arhivskog gradiva pohranjenog u Nadbiskupskom arhivu u Zagrebu
  • Dario KOVAČ # Župnici u Župi sv. Josipa u Slatini
  • Petar ŽARKOVIĆ # Slatinski dekanat
  • Boris VUČIĆ ŠNEPERGER # Graditeljska obnova crkve svetog Josipa u Slatini
  • Iva PRPIĆ # Konzervatorsko-restauratorski radovi na zidnom osliku u župnoj crkvi sv. Josipa u Slatini
  • Tatjana KOSTELAC # Restauriranje vitraja u crkvi svetog Josipa u Slatini

Autoru ovih redaka posebno je zanimljiv prilog slatinskog sina dr. sc. Zorana Grijaka s Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu, koji je s puno u izvorima objavljenih detalja, opisao tijek, napore, prijepore i aktere 40- godišnjeg (1880. – 1919.) perioda vezanog za izgradnju nove župne crkve i osnivanje nove rimokatoličke župe u Slatini.

Posebne pohvale za domaćeg sina Davora Turčeka, grafičkog urednika gotovo svih značajnih knjiških izdanja u Slatini posljednja dva desetljeća i etnologinji Dragici Šuvak, ravnateljici Zavičajnog muzeja u Slatini u mirovini, koja je vrijednu kulturnu i civilizacijsku baštinu šireg slatinskog zavičaja istražila i publicirala tijekom svog 30-godišnjeg djelovanja u Slatini.

Vladimir Jelenčić

(119)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr