Naslovna Novo Poziv na mirno okupljanje: Sigurnost i povjerenje 2

Poziv na mirno okupljanje: Sigurnost i povjerenje 2

33
0

Pozivamo vas na mirno okupljanje neformalne inicijative građanki i građana “Kava za ženska prava” s temom Sigurnost i povjerenje. Ovo je drugi po redu skup, mjesec dana nakon što je policajac Marko Smažil ubio studenticu Mihaelu Berak, a iz policije, čak niti neslužbeno, ne dolaze pravi odgovori na prava pitanja. Pridružite nam se u Osijeku u petak, 20. listopada na Trgu slobode (ispod jedra), u 17:15 sati.

Ovaj skup je reakcija na ubojstvo studentice Mihaele Berak koju je u Osijeku 20. rujna ubio policajac Marko Smažil, nakon čega je iz Policijske uprave osječko-baranjske, što službeno, što neslužbeno uslijedio niz kontradiktornih informacija na temelju kojih mi, građanke i građani ne možemo zaključiti što se točno događa niti se osjećati sigurno u svome gradu.

Ovim mirnim okupljanjem tražimo odgovore na dodatna pitanja te ponavljamo ona na koja nismo dobili odgovore na prvom, a na koja građanke i građani Osijeka, Osječko-baranjske županije i Hrvatske imaju pravo kako bi se osjećali sigurno:

Postupanje policije prema žrtvama nasilja tema je na koju ćemo staviti naglasak, pa tražimo odgovore na pitanja:

 1. Koliko je policija educirana za rad sa žrtvama (obiteljskog/partnerskog) nasilja?
 2. Kako je moguće da je Smažil ubio Mihaelu zbog nestručnog rukovanja oružjem ako je za rukovanje oružjem PROŠAO edukaciju na Policijskoj akademiji? Koliko su policajci, zapravo, educirani za rukovanje oružjem?
 3. Zašto suspendirani, policajci na bolovanju i mladi policajci koji su tek dobili oružje to isto oružje nose kući? Zašto policajci uopće nose oružje kući? Naime, u sedam godina pet je policajaca iz službenog oružja u Hrvatskoj ubilo potencijalne, bivše ili sadašnje partnerice.
 4. Imaju li ga gdje ostaviti u postaji i zašto nemaju? Zašto NE MORAJU?
 5. Kada će se osječka policija ispričati zbog gnjusnih neslužbenih i službenih laži i dezinformacija koje su dijelili s javnosti u prvih 24 sata od kako je Mihaela Berak ubijena?
 6. Kada i kako će osobe koje su ih plasirale u javnost biti sankcionirane?
 7. Smiju li u policiji dijeliti s javnosti svoje osobne zaključke o tome kako je došlo do ubojstva, dok istraga još uvijek traje, a tu podsjećamo na citat načelnika Ladislava Becea “NAJVJEROJATNIJE je zbog lošeg baratanja oružjem, došlo do opaljenja i streljivo je pogodilo mladu djevojku.” Kako će biti sankcioniran za ovakvo ponašanje i kada?
 8. Što se poduzima po pitanju ovog konkretnog slučaja, ali i buduće komunikacije kako bi povratili povjerenje građana koji se u svom gradu žele osjećati sigurno? Mi želimo vjerovati osječkoj policiji jer smo sigurni kako u njihovim redovima ima onih koji ne podržavaju ovakvo ponašanje.
 9. Koliko je vremena prošlo od ubojstva (što kaže patolog?) do poziva centru 112?
 10. Marko Smažil je, prije nego je okrenuo 112, obavio nekoliko poziva. Koga je zvao i koga je taj pozvani zvao nakon razgovora s Markom Smažil?
 11. Marko Smažil je lagao da se Mihaela sama ubila. Policija je tu informaciju NESLUŽBENO pustila u javnost.

Nakon što je policiji lagao o samoubojstvu, rekao im je da je čistio pištolj, pa je slučajno opalio. Nakon što je već jednom lagao, sad su mu povjerovali, pa i dalje tvrde da je to slučajno. WTF?!

Ovim skupom također želimo javno govoriti o nasilju nad ženama, djevojkama, djevojčicama, pokazati svojim sugrađankama da nisu same i da ima onih koji će se za njih boriti i izaći na ulice.

Na okupljanje su pozvani gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić te načelnik PU osječko-baranjske Ladislav Bece, kao i prošli put, čak i ako su neki od njih tvrdili da nisu pozvani.

U ovom trenutku nemamo informaciju o tome hoće li prisustvovati mirnom okupljanju i obratiti se nazočnima.

Više informacija možete pratiti na FB stranici neformalne inicijative građanki i građana Kava za ženska prava.

Za sva dodatna pitanja, stojimo Vam na raspolaganju:

 • Maja Celing Celić: 099 292 4000
 • Sanja Kastratović: 095 576 9296

(33)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr