Naslovna Grad Poslije kiše dolazi sunce

Poslije kiše dolazi sunce

70
0

Preventivni projekt MZO: Centar „Snaga namjere“ gostovao u OŠ Eugena Kumičića

U sklopu preventivnog projekta „Poslije kiše dolazi sunce : utjecaj traume na mentalno zdravlje djece“ financiranog sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja provedena je aktivnost predavanja za roditelje prvašiča i osmaša koje je održano 19. veljače 2024. i edukacije za nastavnike (20. veljače 2024.) u kojoj je sudjelovao Centar „Snaga namjere“ iz Zagreba.

Ove aktivnosti održale su tjelesno orijentirane terapeutkinje gospođa Marina Nardin i Tihana Ilić Prskalo iz Centra „Snaga namjere“ iz Zagreba koje, kako navode, smatraju da znanje koje posjeduju o tjelesno orijentiranoj psihoterapiji zapravo pripada svakom čovjeku te ga žele proširiti unutar zajednice u kojoj žive.

U svojim izlaganjima govorile su o traumi i kako trauma utječe ne na razvoj ljudskoga bića počevši od prenatalnog razvoja, preko djetinjstva i na koncu i trauma koje se zadobiju u odrasloj dobi. Trauma je nešto što može obilježiti i školski uspjeh osobe te je zbog toga važno da i roditelji postanu svjesni u kakvoj okolini odgajaju svoju djecu, kao i učitelji koji često puta rade s traumatiziranim učenicima te im je potrebna stručna pomoć u procesu obrazovanja učenika.

Terapeutkinje su provele aktivnosti u kojima su sudjelovali učitelji pa su tako i sami mogli iskusiti „na vlastitoj koži“ djelovanje rada tjelesne psihoterapije kada su se pokazale neke „skrivene“ emocije, traume i/ili iskustva (ponekad u obliku plača, uznemirenosti, raznih tjelesnih senzacija).

Roditelji koji su sudjelovali na ovoj aktivnosti izrazili su vrlo veliko zadovoljstvo ovakvim odabirom ovakvih tema za roditeljske sastanke te su jasno izrekli da nakon ove teme shvaćaju koliko svojim ponašanjem i oni mogu nesvjesno povrjeđivati svoju djecu, ali su osvijestili i neke svoje traume pa stoga žele sudjelovati na ovakvim aktivnostima u budućnosti.

Projektni tim želi se još jednom zahvaliti terapeutkinjama Nardin i Ilić Prskalo na dolasku i na dijeljenu svojega znanja, a sve u svrhu dobrobiti naše djece i smanjenju školskoga neuspjeha i poteškoća u stvarnome životu upravo uzrokovani traumatskim iskustvima pojedinca.

Melita Schmitz, dipl. bibl.

(70)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr

 

Tagovi: