Naslovna Grad Ponosni na Jasminu Krznarić

Ponosni na Jasminu Krznarić

164
0

Lijepa i poticajna priča za tjedan Crvenog križa

Crveni križ Slatina počeo je svoj rad u kolovozu 1914. godine, na željezničkom kolodvoru. Na njemu su tadašnje plemenite slatinske dame pomagale u prihvatu, brizi i njezi vojnika Austro-ugarske ranjenih na balkanskom ratištu.

I za vrijeme Domovinskog rata u okviru istog Crvenog križa plemenite slatinske dame: učiteljice, tete iz vrtića i ostale pomagale su prognanicima iz Baranje, Iloka i Vukovara, a kasnije i izbjeglicama iz Bosanske Posavine i drugih krajeve. Jedna od najposvećenijih brizi za te stradalnike bila je učiteljica biologije i domaćinstva Jasmina Krznarić. Ona je brojnim utješnim razgovorima i konkretnoj pomoći u odjeći i obući pomagala tim nevoljnicima da sa malo više nade kroče u neizvjesnu budućnost tih ranih ratnih 1990-tih.

Rođena u Zagrebu 1953. Jasna je kao 14- godišnja djevojčica počela volontirati u Crvenom križu, a nakon završenog studija i dolaska u Slatinu aktivno se od 1976. počela angažirati i doprinositi radu našeg slatinskog društva. Sve do odlaska u mirovinu ove godine, najduže je angažirana aktivistica (kako se to onda zvalo) odnosno volonterka Crvenog križa Slatina u njegovoj 107. ljetnoj godini postojanja. Jasna je u početku okupljala i vodila na natjecanja učenike viših razreda i prenosila ima teoretska i praktična znanja pružanja Prve pomoći. U spomenutoj ratnoj epizodi bila je posvećena skrbi prognanike i izbjeglice sve do veljače 1992. Nakon toga na nju smo uvijek mogli računati kao organizatoricu akcije Solidarnost na djelu u OŠ Eugena Kumičića. Kao članica naše Skupštine i Odbora već 30-tak godina bila je posvećena i doprinosila je razvoju našeg društva i kao jedan od ugaonih kamena davala mu stabilnost i dobar vjetar u leđa. Nagrađena je brojnim priznanjima, a najviša je Zlatni znak priznanja HCK o 100-toj godišnjici CK Slatina.

Ova Zlatna plaketa, odnosno Posebna zahvalnica za 45-to godišnji nemjerljiv doprinos i uspješnu suradnju gđe Krznarić prva su ovakva priznanja slatinskog Crvenog križa na najvišoj razini i radosni smo da je naša slavljenica njihov prvi lauerat.

Uz srdačnu zahvalu želimo joj zdrave i duge umirovljeničke dane u njenom Zagrebu u okruženju njene djece i unučadi kojima će se sada moći više posvetiti.

Vladimir Jelenčić
Foto: Petar Žarković

(164)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr