Naslovna Grad Pokreni promjenu – unapređenje socijalnih vještina u inkluzivnom okruženju

Pokreni promjenu – unapređenje socijalnih vještina u inkluzivnom okruženju

109
0

Udruga Vretenac, Slatina započela sa provedbom projekta „Pokreni promjenu – unapređenje socijalnih vještina u inkluzivnom okruženju“ pod financijskom podrškom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Sukladno Odluci o dodjeli bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2021./2022., koju je donijelo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, 26.10.2021. godine, Udruzi osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac, Slatina dodijeljeno je 46.666,67 HRK za provedbu projekta „Pokreni promjenu – unapređenje socijalnih vještina u inkluzivnom okruženju“ s partnerima na projektu; Osnovnom školom Eugena Kumičića Slatina i Zavičajnim muzejom Slatina.

Projekt „Pokreni promjenu – unapređenje socijalnih vještina u inkluzivnom okruženju“ kroz zajedničke radionice stjecanja i razvijanja socijalnih vještina usmjeren je na pokretanje pozitivnih promjena kod djece s teškoćama u razvoju, koji su ujedno i učenici posebnih odjela Osnovne škole Eugena Kumičića, kao i kod učenika redovnih razreda iste škole. Projektom je planirano ukupno 18 radionica razvoja socijalnih vještina, pod vodstvom edukacijskih rehabilitatorica, kroz 10 mjeseci trajanja projekta, odnosno od studenog 2021. godine do kolovoza 2022. godine. U tih 10 mjeseci provođenja aktivnosti projekta održat će se i 3 likovno -keativne radionice, kroz koje će se pratiti povezivanje učenika redovnog razreda i učenika posebnih odjela. Radovi nastali na radionicama bit će objedinjeni u mjesecu srpnju, izložbom „Pokreni promjenu“ u Zavičajnom muzeju Slatina, a u samom postavljanju izložbe sudjelovat će učenici sudionici projekta. Za 20 učenika, sudionika projekta planirana je i radionica „Postavljanja izložbe“, a kao završna aktivnost projekta planirano je zajedničko druženje u EPIcentru Sequia Slatina.

Navedenim radionicama, kod učenika će se uz suradnju, poticati uvažavanje drugoga i drugačijega, empatija, vještine traženja pomoći, kao i vještine pomaganja. Učenici redovnoga razreda u radu s učenicima iz posebnih odjela poticat će se na toleranciju, strpljivost, kao i na prihvaćenje drugoga bez obzira na njegove teškoće, socijalni i društveni status.

Također, tijekom cijele provedbe projekta, aktivnosti projekta biti će praćene redovitim (mjesečnim) objavljivanjem na Facebook i web stranici Udruge OSIT Vretenac, Slatina, kao i redovitim izvještavanjem medija, a samim time i šire lokalne zajednice o tijeku provedbe aktivnosti projekta od strane voditeljice projekta Patricije Karaman, koja će zajedno sa edukacijskom rehabilitatoricom Ivanom Sabolić biti i izvoditeljica aktivnosti.

Jedana od aktivnosti projekta je i izrada online priručnika „Pokreni promjenu“ koji će sadržavati metodički obrađene, gore navedene, radionice socijalnih vještina s uputama za rad i provedu istih. Priručnik će po završetku projekta biti dostupan u online formatu i objavljen na web stranici Udruge OSIT Vretenac, Slatina te dostupan za korištenje široj lokalnoj zajednici kao i svima zainteresiranima.

Patricija Karaman, mag.rehab.educ.

(109)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr