Naslovna Grad Pisana riječ ima posebno značenje

Pisana riječ ima posebno značenje

28
0

U duhu predblagdanskog ozračja Zavičajni muzej Slatina u suradnji sa Dječjim vrtićem Zeko održao je zanimljivo radionicu sa predškolskom uzrastom pod nazivom “Pisana riječ ima posebno značenje”


Prvi dio radionice istraživali su kad i gdje je nastao i nestao običaj slanja božićnih čestitki?

Prva božićna čestitka poslana je u Londonu 1834. godine, a ta tradicija je nestala dolaskom mobilnih uređaja i SMS-ova. Kada se malo vratimo u djetinjstvo, sa sjetom se prisjećamo čestitki koje smo slali prijateljima i rodbini. A ne šalje ih se samo za Božić, već i za rođendane i druge posebne prigode.

Čini nam se kako u današnjem svijetu, u kojem ljudi često ne slušaju jedni druge, a komunikacija je brza i lako zaboravljiva, pisana riječ ima posebno značenje. Danas u poštanskim sandučićima najčešće nalazimo račune ili reklamne letke. Čestitke osim što nose lijepe želje, čestitke postaju i božićna dekoracija.

Takva čestitka ili pismo duboko razveseli, a ponekad i gane. Njoj se uvijek možeš vratiti i više je puta iščitavati. I njezina toplina i značenje poruke ispisane rukom imaju posebnu čar. Svakom čovjeku takve geste pažnje znače i pobude emociju… riječi kojima izražavamo svoje želje, osjećaje, zahvalnost i ljubav prema onome kome je šaljemo.

Djelatnici muzeja prezentirali su djeci stare čestitke koje su im bila inspiracija te su na osnovu njih izradili čestitke koje su pakirali u kuverte te će ih djelatnici muzeja poslati na kućne adrese.

Namjera je da toplom porukom nadomjesti fizičko zajedništvo za blagdane, božićna čestitka i na njoj ispisane želje posebno zanimanje bude upravo danas. Okrenimo se običaju čestitanja kakav su poznavali naši stari i ispišimo vlastitu blagdansku priču!

Zavičajni muzej Slatina

(28)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr