Naslovna Grad Opremljena senzomotorička i taktilna čitaonica

Opremljena senzomotorička i taktilna čitaonica

19
0

“KROK – Korak kroz kulturu” Udruge Vretenac & GKIČ Slatina


U sklopu programa „KROK – Korak kroz kulturu“ koji je trajao od 1. listopada 2022. do 1. listopada 2023. godine, provođene su pažljivo osmišljene aktivnosti usmjerene na omogućavanje kontinuiranog pristupa književnim djelima za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom. Također, program je imao za cilj razvoj vještina govora, jezičnog izražavanja, motorike i komunikacije. Udruga osoba s intelektualnim teškoćama “Vretenac” iz Slatine, kao nositelj projekta, uspješno je ostvarila suradnju s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Slatina te opremila senzomotoričku i taktilnu čitaonicu opremljenu naprednom asistivnom tehnologijom i didaktičkom opremom. Ova čitaonica pružila je inovativne metode pristupa književnosti za djecu s teškoćama u razvoju. Vrijednost projekta iznosila je 80.000,00 HRK, a održivost postignutih rezultata osigurana je kroz plansko promicanje i jačanje vidljivosti ravnopravnog pristupa i dostupnosti književnosti. Stručni priručnik koji je napravljen u sklopu programa pod nazivom: “Pristup književnim sadržajima za osobe s invaliditetom: primjeri dobre prakse programa KROK i Ministarstva kulture” sadržava najuspješnije metode i sadržaje radionica provedenih u senzomotoričkoj i taktilnoj čitaonici, te je dostupan i na web stranici Udruge Vretenac.

Senzomotorička i taktilna čitaonica predstavlja ključnu komponentu projekta “KROK – Korak kroz kulturu”, te ima iznimnu važnost u inkluziji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom. Ovim putem, još jednom, pozivamo roditelje i djecu s teškoćama u razvoju s područja Slatine i okolice, da iskoriste ovu opremljenu čitaonicu koja pruža inovativne metode pristupa književnosti i omogućava jedinstveno iskustvo u učenju i istraživanju svijeta knjiga. Ovaj prostor je stvoren s ciljem da svakom djetetu bude dostupna riznica književnosti, potičući time razvoj vještina i maštovitosti unutar poticajnog okruženja.

“KROK – Korak kroz kulturu” je pokazao da je suradnja između udruga i knjižnica ključna za uspostavljanje trajnih, održivih i kvalitetnih modela pristupa književnim djelima. Ovaj program je značajan korak prema inkluzivnom društvu u kojem je svima omogućen jednaki pristup kulturnom nasljeđu.

Patricija Karaman

(19)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr