Naslovna Grad Održana kreativna radionica “O dječaku koji je htio postati ptica”

Održana kreativna radionica “O dječaku koji je htio postati ptica”

70
0

U četvrtak 25. veljače 2022. godine, u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina održana je kreativna radionica za djecu, a inspiraciju smo našli u kratkoj priči za djecu „O dječaku koji je htio postati ptica“. Tekst ove zanimljive i poučne priče napisala je naša poznata spisateljica za djecu Ana Đokić, a ilustracije je napravila Irena Jukić Pranjić.

Radionicu smo započeli sa riječju „dosada“ koja se pojavljuje na samom početku knjige. Djeca su upoznata sa osnovnim sadržajem priče. Uglavnom, dječak kojega susrećemo u priči je nezadovoljan svojim životom i jako mu je dosadno. Želi ga promijeniti, ali na takav način da promijeni sebe tako da postane netko drugi te je poželio letjeti, biti ptica. Mislio je da će tako biti sretniji. Kao u svakoj dobroj priči i u ovoj se pojavljuje vila koja će mu ispuniti želju. Međutim, nije uvijek sve onako kako želimo.

Kako bismo objasnili pojam dosade, njene povremene posjete u našim životima djeca su navodila primjere kada im je obično dosadno. Svoju dosadu obično su povezivali sa radnjama koje im se neprestano ponavljaju ili im je onemogućeno djelovanje. Recimo, vole posjećivati druga mjesta, ali im je strašno dosadno sjediti mirno tijekom dugog putovanja. Vole petice, ali im je nekada dosadno učiti. Nekoj djeci nikada nije dosadno, barem su se tako hrabro izjasnila. Zatim smo pokazali i drugu stranu života, odnosno razgovarali smo o tome što nam nije dosadno, što nas čini sretnim. Zanimljivo je da su rekli da vole ptice i oduševljava ih njihovo posjedovanje krila i mogućnosti koje im ona daju. Ptice im se čine tako slobodnim. Djeca su se izjasnila da se jako vole družiti s prijateljima, baviti se sportom, svirati, spavati, neki bi voljeli otići u Pariz, i to sami.

Naša vjerna članica knjižnice, kao i sudionica naših radionica, pročitala je ovu kratku, ali vrlo lijepu priču koja nas daje na razmišljanje. Još jednom je potvrđena ljubav prema pticama, a neka djeca imaju kućne ljubimce koje jako vole i skrbe se o njima.

U drugom dijelu radionice djeca su na pitanje što ih čini sretnim literarno se i likovno angažirali. Na taj način su nastali jako lijepi crteži, ali i zanimljiva priznanja. Pošto smo radove izrezali, lijepili smo ih na pano koji je prethodno pripremljen i predstavljao je prozor koji smo demonstrativno otvorili i na njegova okna polijepili crteže i tekstove. Tako je nastala zanimljiva priča o svemu onome što ova mala, a tako velika djeca vole. Radionica je bila zanimljiva, lijepo smo se družili, razgovarali, smijali, čitali, pisali, crtali, rezali, lijepili. Djeca su još jednom pokazala kako su uvijek otvorena prema svemu, a njihove radove u kojima oni riječju i slikom dočaravaju što ih čini sretnim možete pogledati u hodniku ulaza u Knjižnicu.

„Mala filozofija ptica“ knjiga je, samo formatom mala, autora Philippa J. Dubois i Elisa Rousseau i donosi nam 22 pouke iz svijeta prirode i možete je posuditi u knjižnici. Iz nje izdvajamo: „ Nismo li svi mi osjetljivi na razne vrste ljepote? Često sami sebe sputavamo. Katkad zato što su nas obeshrabrili u djetinjstvu, … Svi mi nesumnjivo posjedujemo neko umijeće koje nam leži, neki oblik kreativnosti koji samo mora odjednom izaći na vidjelo i koji još nismo pokušali izraziti. No svi mi, poput ptica, nedvojbeno možemo pridonijeti ljepoti svijeta“.

Više fotografija pogledajte ovdje…

(70)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr