Naslovna Novo Održan 21. Izbor za najuzorniju hrvatsku seosku ženu

Održan 21. Izbor za najuzorniju hrvatsku seosku ženu

90
0

U Pitomači je u subotu, 02. listopada 2021. godine, održan Izbor za najuzorniju hrvatsku seosku ženu. Izboru je zajedno sa županom Virovitičko-podravske županije Igorom Androvićem, saborskom zastupnicom Vesnom Bedeković, europarlamentarkom Sunčanom Glavak, predsjednicom Odbora za poljoprivredu u Hrvatskom Saboru Marijanom Petir, načelnikom Općine Pitomača Željkom Grgačićem i predsjednicom udruge Uzorne Hrvatske Seoske Žene Katicom Pejak Jerleković nazočila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, koja je ovom prilikom uručila nagrade pobjednici i pratiljama te održala prigodni govor.

Svake godine se diljem svijeta 15. listopada obilježava kao Dan seoske žene, a tim se povodom već 21 godinu za redom održao i izbor za Najuzorniju seosku ženu, ovoga puta u Pitomači, mjestu gdje je odabrana prošlogodišnja pobjednica.

Žiri sastavljen od čelnih osoba državnih institucija, uključujući državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede Zdravka Tušeka te ravnateljicu Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Jelenu Đugum, kao i predstavnika institucija lokalne i regionalne samouprave u resoru poljoprivrede i neprofitnih udruženja tematski vezanih za poljoprivredu, imao je zadatak izabrati onu koja najbolje zadovoljava kriterije. Titulu najuzornije ponijela je Mateja Vranović iz Međimurske županije, titulu prve pratilje Matea Bello iz Požeško-slavonske županije i titulu druge pratilje Marijana Svetić iz Ličko-Senjske županije.

„Čestitam od srca pobjednicama i svim sudionicama ovog izbora koje su također, zahvaljujući važnoj ulozi koju imaju u društvu, pobjednice. Naime, svaka od ovih žena kontinuirano, požrtvovno i predano radi te unapređuje i uljepšava život na hrvatskom selu. U Ministarstvu prepoznajemo njihov značaj, zbog čega Strategija poljoprivrede stavlja važan naglasak na element ravnopravnosti spolova u ruralnim područjima. Obaveza kao ministrice i veliko zadovoljstvo kao žene mi je podržavati ovakve izbore i stvarati prilike i prostor ovim iznimnim ženama da se predstave u punom sjaju te ćemo nastaviti svesrdno davati svoju podršku“, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković te istaknula podatak kako je udio žena nositelja OPG-a u RH porastao s 13 %, koliko je bio evidentiran u razdoblju 2009. – 2011. godine, na 30 % u 2020. godini.

Prema pravilima Izbora, najuzornija hrvatska seoska žena je hrvatska državljanka, koja živi na selu, uživa ugled u svojoj sredini, ima lijepo uređeno kućanstvo i poljoprivredno gospodarstvo, proizvodi poljoprivredne proizvode i/ili rukotvorine i/ili stvara umjetnička djela. U svojoj sredini žena je poznati borac za razvitak i napredak društvenog, kulturnog i gospodarskog života žene, obitelji i zajednice.

(90)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr