Naslovna Novo Od početka godine sve prometne nesreće uzrokovali vozači pod utjecajem alkohola

Od početka godine sve prometne nesreće uzrokovali vozači pod utjecajem alkohola

62
0

Zbog pogoršanja stanja sigurnosti u prometu u utorak, 11. siječnja 2022. godine od 12:00 do 20:00 sati će na području cijele policijske uprave biti izvanredna provedena akcija nadzora brzine kretanja vozila.

Još od početka prosinca je na prometnicama Virovitičko-podravske županije trend pogoršanja stanja sigurnosti u prometu uzrokovan velikim povećanjem broja počinitelja prometnih neseća pod utjecajem alkohola, zbog čega je, a posebno zbog događanja prometne nesreće s poginulom osobom krajem prosinca prošle godine, u utorak, 04. siječnja 2022. godine od 10:00 do 18:00 sati na području Postaje prometne policije Virovitica provedena izvanredna akcija nadzora vozača pod utjecajem alkohola i nadzora brzine kretanja vozila.

U provedbi akcije je izvršen nadzor 21 sudionika u prometu kod kojih su utvrđena 22 prekršaja, od kojih jedan prekršaj upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i 14 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom. Najveća brzina kretanja vozila od 106 km/h je u 14,25 sati stacionarnim uređajem za nadzor brzine utvrđena u Borovi, na dionici županijske ceste u naselju na kojem je ograničenje brzine kretanja vozila 50 km/h. Zbog počinjenja ovog prekršaja vozač će biti sankcioniran novčanom kaznom od 10 000 kn, zaštitnom mjerom zabrane upravljanja motornim vozilom 3 mjeseca, ako je u počinjenju ovog prekršaja zatečen prvi puta, i biti će mu dodjeljeno 6 negativnih prekršajnih bodova.

Nažalost nepovoljno stanje sigurnosti je nastavljeno i u novu godinu, pa je od početka ove godine evidentirano 6 prometnih nesreća od kojih je kod svih 5 poznatih počinitelja utvrđena nedozvoljena koncentracija alkohola u organizmu, dok se za jednim počiniteljem još traga. U tim prometnim nesrećama su 4 osobe lako ozlijeđene, a 3 prometne nesreće su bile slijetanja vozila s ceste.

U nadzoru prometa su ove godine policijski službenici utvrdili i sankcionirali 17 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, a najveća koncentracija alkohola u organizmu od 2,30 g/kg je u srijedu u 02,45 sati u Gornjem Bazju utvrđena kod 34-godišnjeg vozača osobnog automobila njemačkih registarskih oznaka.

Upravo vožnja pod utjecajem alkohola je ove godine bila razlogom uhićenja 4 vozača, a jedan je upravljao vozilom i za vrijeme izrečene mjere opreza zabrane upravljanja motornim vozilom. Zbog počinjenih prekršaja ovom vozaču će biti izrečena novčana kazna od 26 300 kn, zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom 8 mjeseci i 16 negativnih prekršajnih bodova, zbog kojih će mu biti doneseno rješenje o poništenju vozačke dozvole i zabrane ponovnog polaganja vozačkog ispita najmanje 2 godine.

Zbog pogoršanja stanja sigurnosti u prometu, a u cilju podizanja na višu razinu, policijski službenici će i predstojećeg vikenda vršiti pojačani nadzor prometa, s posebnim naglaskom na utvrđivanje i sankcioniranje prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, nekorištenja sigurnosnog pojasa i nepropisnog korištenja mobitela, ali i svih ostalih prekršaja koji su uzroci prometnih nesreća s najtežim posljedicama, a u petak, 11. siječnja 2022. godine od 09:00 do 15:00 sati na području Policijske postaje Orahovica će biti provedena akcija nadzora prekršaja 4 ubojice u prometu.
Također, zbog pogoršanja stanja sigurnosti u prometu u utorak, 11. siječnja 2022. godine od 12:00 do 20:00 sati će na području cijele policijske uprave biti izvanredna provedena akcija nadzora brzine kretanja vozila.

PU Virovitičko-podravska

(62)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr