Naslovna Novo Obilježavanje 8. ožujka – Međunarodnog dana žena

Obilježavanje 8. ožujka – Međunarodnog dana žena

74
0

U ponedjeljak, 08. ožujka obilježava se Međunarodni dan žena. Radi nepovoljne epidemiološke situacije Udruga S.O.S. Virovitica održati će virtualnu javnu akciju na društvenim mrežama (Facebook stranici udruge) te će objavljivati razne članke, video klipove i fotografije vezane za taj dan.

Cilj održavanja virtualne javne akcije je ukazati da sve žene imaju već izborena neka prava ali da još uvijek postoje mnoga područja na kojima su žene neravnopravne: ravnopravno sudjelovanje u društvenom i političkom životu, pravo na istu plaću za isti rad, pravo na život bez stigme, stereotipa pravo na život bez nasilja.

Ove godine stavit ćemo naglasak na postizanje jednakih mogućnosti u svijetu pandemije te na važnost sudjelovanje žena u svim područjima života.

Nakon stoljetne borbe za radnička prava, žene su u 21. stoljeću potplaćene i primaju manje plaće za isti rad, imaju manje mirovine i izložene su većem riziku od siromaštva. U političkom životu su podzastupljene i uvijek na začelju kandidacijskih lista te samim tim i na marginama odlučivanja. Neplaćene kućanske poslove u najvećem postotku i dalje obavljaju žene, a taj rad ne samo da nije plaćen već nije ni prepoznat i vrednovan kao rad. Zaštita od nasilja nad ženama još uvijek nije dovoljno prepoznata kao problem društva a ne pojedinca i ne pruža se žrtvama dovoljno sigurnosti . Žene su danas suočene s pokušajima oduzimanja nekih davno stečenih prava poput prava na legalan i dostupan pobačaj. Na žalost, protekla godina nam je pokazala kako to i dalje nije postignuto te je situacija uzrokovana pandemijom COVID-19 to još dodatno potvrdila.

Žene stoje u prvim redovima krize uzrokovane COVID-19 kao zdravstvene radnice, njegovateljice, inovatorice u borbi protiv pandemije. Pokazale su svoja znanja i vještine kako bi učinkovito predvodile u naporima za što brži izlazak i opravak od pandemije. Upravo zato trebali bi kao društvo biti svjesni da ako ne uvažavamo iskustva i znanja žena i ako one nisu ravnopravne mi kao društvo gubimo jer se odričemo pola svojih važnih ljudskih resursa.

Budimo hrabre i čuvajmo stečena ženska prava ali i postavljajmo nove zahtjeve za njihovo unapređenje. Slijedimo žene koje su bile pokretači za ostvarivanje prava jer da nije bilo njih žene bi danas bile potpuno nevidljive u društvu i ne bi imale ni ova prava i mogućnosti koje danas imaju.

Dok se neki pitaju treba li nam još uvijek Međunarodni dan žena odgovor je Da! Jer nema mjesta za samozadovoljstvo. Ravnopravnost je proces i uvijek moramo budno čuvati stečena prava i zahtijevati nova.

Obilježite virtualno Međunarodni dan žena zajedno s nama! Ako već niste, to je dan da se posvuda obvežete ženama da se zalažu za ljudska prava i pridruže se borbi za jednaku budućnost. Pridružite se virtualnom aktivizmu!

Svim ženama čestitamo 8. ožujak- Međunarodni dan žena.

S.O.S. Virovitica

(74)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr