Naslovna Grad Novi susret Čitateljskog kluba Gradske knjižnice i čitaonice Slatina

Novi susret Čitateljskog kluba Gradske knjižnice i čitaonice Slatina

75
0

Ugodna ožujska večer i opuštena atmosfera prostora knjižnice obilježili su još jedan susret Čitateljskog kluba Gradske knjižnice i čitaonice Slatina. Naša druženja plod su ljubavi prema knjizi, pisanoj riječi, želji da s drugima podijelimo doživljaj, spoznaju, težnju za novim, drugačijim, neistraženim. Kroz razgovore o pročitanom često otkrivamo djeliće koje spajamo u mozaike veće priče, prepoznajemo dubine i širine. Ponekad se iznenadimo koliko neki dijelovi pročitanog utječu na nas, ožaloste nas, zabrinu, ali i razvesele. Uspoređujući pročitano sa svime što smo dosad čitali, otkrivamo nove spoznaje.

Za ovaj, 67. susret Čitateljskog kluba čitali smo roman „U zemlji drugih : Rat, rat, rat“ Leile Slimani, jedne od najpoznatijih suvremenih francuskih spisateljica marokanskog porijekla. Roman je zamišljen kao prvi dio trilogije, drugi dio je napisan i preveden, dio je našeg knjižničnog fonda, a treći je u najavi autorice.

Spisateljica radnju romana, uglavnom, smješta u Maroko, vrijeme poslije drugog svjetskog rata, s naglaskom na pedesete godine 20. stoljeća kada ova zemlja stječe svoju neovisnost od Francuske. Do tada kolonijalna zemlja, Maroko je zahvaćen valom novih strujanja koji teže promijeni i ovo je klima u koju spisateljica spušta svoje junake kako bi prikazala život malog čovjeka u teškim vremenima.

Jednostavno i pitko, spisateljica nam kroz jednu obitelj uspijeva dočarati političku i društvenu situaciju Maroka toga vremena. Kroz glavni ženski lik romana, Francuskinju udanu za Marokanca, ali i s druge strane, Marokanca oženjenog Francuskinjom, u vremenu i zemlji gdje je teško biti žena, spisateljica nam uspijeva prenijeti vječne teme koje se protežu kroz stoljeća, sve do danas. Ona aktualizira pitanje položaja žene u društvu, rasizma, stranaca, različitosti kultura i društvenih slojeva, religija, tradicije koja često sputava slobodu.

Zemlja drugih je zemlja onih kojima ne pripadamo, prenosi nam spisateljica kroz lik glavne protagonistice romana. Kroz jednu obitelj i ljude s kojima oni dolaze u doticaj, autorica razotkriva svu složenost vremena i prostora. Ona nam ne nameće neko svoje viđenje, ne nagovara nas na nikakvo mišljenje, nego nam jednostavno i neprimjetno iznosi priču, istaknula je vrlo lijepo jedna naša članica. Zapravo, u tome je ljepota ovog djela, zbog toga smo ovu knjigu zavoljeli i preporučujemo je, a želimo pročitati i drugi dio. Od članova kluba knjiga je dobila srednju ocjenu 4,08.

Za sljedeći susret Čitateljskog kluba, 11. travnja 2023. u 17,30 sati čitamo jednog od, poslije Cesvantesa, najčitanijeg španjolskog pisca, Carlosa Ruiza Zafona i njegovo, nažalost, posljednje djelo „U gradu pare“. Pisac nije dočekao izdanje ovog djela, a ono je neka vrsta zahvale čitateljima koji su obožavali njegov već „zafonovski“ svijet.

Volite li čitati knjige i podijeliti svoje doživljaje pročitanog s drugima, slobodno nam se možete pridružiti. Obogatit ćete nas, a nadamo se i sebe jednim novim iskustvom.

Marija Cindrić

(75)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr

 

Tagovi: