Naslovna Novo Najnovije upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije bolesti COVID-19

Najnovije upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije bolesti COVID-19

46
0

Ove upute odnose se na rad ustanova ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, te ustanova osnovnoškolskog i srednjoškolskog odgoja i obrazovanja.

Mogućnosti provedbe: Svaka ustanova, ako ima uvjete za to, dužna je provoditi sve preporuke. Ako nema uvjete, dužna ih je prilagoditi uvjetima rada u ustanovi.

Informiranje o uputama: Važno je da roditelji/skrbnici (u daljnjem tekstu: roditelj) i djelatnici budu na vrijeme obaviješteni o ovim uputama. Telefonom ili na drugi primjeren način ustanova obavještava roditelje o sljedećem:

 • da ne dolaze u pratnji djeteta/učenika ako imaju simptome zarazne bolesti (npr. povišena tjelesna temperatura, kašalj, teškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa, grlobolja, proljev, povraćanje), ako im je izrečena mjera samoizolacije ili ako imaju saznanja da su zaraženi koronavirusom,
 • da ne dovode dijete/učenika u ustanovu ako, ima simptome zarazne bolesti (npr. povišena tjelesna temperatura, kašalj, teškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa, grlobolja, proljev, povraćanje), ako i ima izrečenu mjeru samoizolacije, ako imaju saznanja da je zaraženo koronavirusom.

Sumnja na COVID-19

Znakovi koji upućuju na moguću zarazu korona virusom:

 • povišena tjelesna temperatura (pod pazuhom > 37,2°C)
 • simptomi respiratorne bolesti – kašalj, teškoće u disanju, grlobolja
 • poremećaj osjeta njuha i okusa
 • gastrointestinalne smetnje (proljev, povraćanje i bol u trbuhu, posebno u manje djece)
 • curenje iz nosa
 • glavobolja
 • umor

Djeca/učenici sa znakovima svih drugih zaraznih bolesti koje se prenose uobičajenim socijalnim kontaktom također ne dolaze u ustanovu.

Postupanje u slučaju sumnje na zarazu

 • Prilikom pojave navedenih znakova bolesti dijete/učenik ili djelatnik ostaje kod kuće, javlja se najprije telefonom izabranom liječniku obiteljske medicine, odnosno pedijatru koji odlučuje o testiranju prema liječničkoj indikaciji. O navedenom roditelj ili djelatnik telefonom obavještava ustanovu.
 • Ako se znakovi bolesti jave tijekom boravka u ustanovi, odmah treba pozvati roditelja te dijete/učenika izolirati u prikladnoj prostoriji do dolaska roditelja. Oboljeli djelatnik odmah napušta ustanovu.
 • Prilikom pojedinačnog slučaja pojave simptoma koji mogu upućivati na zarazu koronavirusom, odgojno-obrazovna skupina/razredni odjel nastavlja dalje s odgojno-obrazovnim radom. Kada se u djeteta ili djelatnika utvrdi zaraza koronavirusom, postupa se sukladno odluci nadležnog epidemiologa ili školskog liječnika u skladu s uputama HZJZ-a.

Organizacija rada ustanova

Provjetravanje prostorija: Prostorije u ustanovi obvezno je provjetravati više puta dnevno. Kad je lijepo vrijeme, preporučuje se ostaviti otvorene prozore tijekom odgojno-obrazovnoga rada (npr. jedan sprijeda, jedan straga). Također, preporuča se i provjetravati i nekoliko puta tijekom školskog sata, ako to vremenske prilike dopuštaju. Klimatizacijski i ventilacijski uređaji mogu se koristiti na način da su redovito i odgovarajuće održavani.

Maske za lice: Tijekom nastave u razredima maske nisu obavezne za učenike i djelatnike, ali ih učenici i djelatnici mogu i dalje nositi ako smatraju da su im potrebne, a preporučuju se svim učenicima i djelatnicima škole s kroničnim bolestima koje mogu dovesti do težih oblika bolesti COVID-19 ako im zdravstveno stanje omogućuje nošenje maske. Maske su obavezne tijekom prolaska i boravka u zajedničkim prostorijama te u javnom i organiziranom prijevozu.

Rukavice: Rukavice nose osobe onih zanimanja za koja su se nosile i prije epidemije (kao higijenski standard).

Kompletan dokument preuzmite ovdje…

(46)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr