Naslovna Grad Mobilnost u Hrvatsku kroz Erasmus+ 229 projekt TGHCD

Mobilnost u Hrvatsku kroz Erasmus+ 229 projekt TGHCD

59
0

U tjednu od 25. travnja do 29. travnja održala se 4. mobilnost kroz Erasmus+ projekt “Tradicionalne igre, zdrav razvoj djetinjstva” u Republiku Hrvatsku pod nazivom „Tradicionalne hrvatske igre“. Osnovna škola Vladimira Nazora iz Nove Bukovice bila je domaćin učenicima i učiteljima iz 4 druge države (Turska, Španjolska, Rumunjska i Portugal).

Namjena ovoga projekta jest učenicima pomoći kako bi se izbrisali negativni učinci razdoblja CORONA VIRUS na učenike i njihovu okolinu oživljavanjem tradicionalne dječje igre i prednosti koje one nude. Osim toga, budući da je brzi razvoj tehnologije učinio dječje igre gotovo zaboravljenima, mi ih kroz ovaj projekt želimo oživjeti kako bi se kroz njega učenici igrali na otvorenom sa svojim vršnjacima, a ne bili pred ekranima, kako bi prelazili komunikacijske i socijalne probleme igrajući se jedni s drugima te kako bi se naučili pridržavati nekih pravila (normi i načela) ponašanja.

Kao glavna namjena projekta ističe se korist za sve učenike koji sudjeluju u projektu razvijanjem njihovog tjelesnog, psiho-motornog, emocionalnog, socijalnog i mentalnog zdravlja boraveći na svježem zraku u društvu vršnjaka.

Sve je započelo 24. travnja 2022. kada su naši gosti počeli pristizati u obližnje zračne luke (Zagreb i Budimpeštu) te su naši učitelji Dominik Rajačić, Dragana Dropulja i Ruža Živković dočekali svake pojedine goste.

Ponedjeljak 25.04.2022.

Prvi radni dan, ponedjeljak 25.4.2022., započeo je dočekom gostiju u Domu kulture na centru Općine Nova Bukovica. Goste je prvo pozdravila koordinatorica ovog Erasmus+ projekta Ruža Živković, a potom je dala riječ načelniku Općine Tomislavu Bračunu i ravnateljici škole Lareti Žubrinić koji su srdačno pozdravili naše goste i zaželjeli im uspješan radni tjedan sa mnoštvom aktivnosti i zabave upoznavajući ljepote Hrvatske te boraveći na svježem zraku, u prirodi, u društvu sa vršnjacima.

Zbor naše škole i tamburaški orkestar na čelu sa učiteljem glazbene kulture Draženom Kovačevićem otpjevali su himnu Republike Hrvatske i odsvirali nekoliko pjesama. Potom su učenici područne škole pod vodstvom učiteljica Maje Pavlić i Maje Radinković održali kratki igrokaz sa lutkama napravljenim od komušine (i drugih prirodnih, recikliranih materijala). Nakon predstave podmladak KUD-a „Lipa“ iz Nove Bukovice prikazao je prigodne točke za sve sudionike. Nakon toga svi partneri međusobno su se darivali.

Nakon svega učiteljica povijesti Martina Grundler Hrala održala je predavanje i povijesni prikaz nastanka naše škole te tradicionalnih dječjih igara naših prostora. Povijesni pregled i dokazi pomogli su sustavnijem razumijevanju povijesti našeg mjesta kao i nastanku pojedinih igara.

Prije ručka gosti iz Rumunjske priredili su nam tradicionalno iznenađenje iz svoje zemlje jer su k nama došli za svoj Uskrs. Hvala im što su ovaj Uskrs odlučili provesti sa nama, svojom Erasmus obitelji, a ne sa svojom pravom obitelji.

Nakon ručka sudionici su obišli župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Novoj Bukovici i Zavičajni muzej u Novoj Bukovici te stare tradicionalne ambare postavljene kao vanjska postava muzeja u našem selu kroz koje nas je provela gospođa Marijana Kiš.

Nakon toga u prostoru školskog dvorišta svi učenici i učitelji igrali su tradicionalne hrvatske igre predviđene za taj dan, a neke od njih su gađanje u metu, penjanje na drvo, graničar na jedno polje, graničar na dva polja, školice, stare školice, tjeranje šinje, kolac tobolac i druge.

Na kraju dana gosti su obišli i posjetili muzej „Sekvoja“ u centru Slatine te su probali obuhvatiti svojim tijelima najveće drvo na našim prostorima.

Utorak 26.04.2022.

Drugi dan naše mobilnosti započeo je dvjema radionicama ručnog rada. Prvu radionicu za naše goste održala je gospođa Slavica Podolski koja je naše goste kao i naše učenike podučila izradi lutaka i drugih likova od tradicionalnih materija (kukuruzne komušine). Sudionici su svoje lutkice (anđele) ponijeli u svoje domovine kao poklon.

Drugu radionicu održala je gospođa Jasmina Mikulčić koja je sve sudionike, pa i naše muškarce, poučila tradicionalnoj izradi lutaka od vune pletenjem tj. heklanjem i/ili štrikanjem. Pogledajte što su sve napravile male ručice. Kao poklon svi sudionici su od naše voditeljice Jasmine dobili narukvice prijateljstva na poklon koje su ponijeli svojim domovima.

Nakon ručka naša ekipa uputila se u Viroviticu (glavni grad naše Županije). Koordinatore i ostale učitelje srdačno je primila pročelnica Upravnog ureda za obrazovanje i demografiju Martina Bunić. Ona je ukratko prezentirala gostima našu županiju i poslove i projekte kojima se oni bave. Naši gosti dobili su prikladne poklone te su provedeni kroz prostorije Županije.

Dok su učitelji bili u Županiji, svi učenici sa našim učiteljicama Marinom Kordi i Martinom Grundler Hralom su igrali tradicionalne hrvatske igre predviđene za taj dan među kojima su: ringe raja, crna kraljica, potezanje mosora, gumi-gumi, noć dan i sl.

Po povratku u Slatinu, učitelji su obišli vinariju i vinski podrum obitelji Halas, a djeca su se sa učiteljicama igrala u središnjem parku. Igri naših učenika pridružila su se i ostala djeca koja su se tada zatekla u parku sa svojim obiteljima.

Srijeda 27.04.2022.

Cijeli treći dan mobilnosti u Hrvatskoj proveli smo u Parku Prirode Papuk (Jankovac). Učenici i učitelji obišli su cjelokupnu poučnu stazu grofa Jankovića te su se spustili do slapa Skakavac. Nakon obilaska prirode, boravka u šumi, visokoj nadmorskoj visini i svježem zraku otišli su na ručak u obližnji planinarski dom. Nakon ručka učenici su pod vodstvom učiteljice Maje Pavlić zaigrali tradicionalne Hrvatske igre predviđene za taj dan: skrivača, obrnutog skrivača, care care govedare, ide maca oko tebe, bacanje potkove (ringlanje), skakanje u vreći, ledene babe i druge. Iako je bila kiša, to nije pokvarilo naše aktivnosti, zabavu, smijeh i veselje što možete vidjeti i na licima sudionika.

Četvrtak 28.04.2022.

Četvrti dan smo započeli odlaskom u poučni muzej „Kuću Panonskog mora“ u mjestu Velika u kojem su učenici učili o biljkama i životinjama koje su boravile na ovim prostorima u dalekoj povijesti, obišli su vremenski labirint i pronalazili fosile kroz edukativno-interaktivne igre.

Poslije toga smo se uputili u Adrenalinski park „Duboka“ gdje su se učitelji i učenici okušali u izdržljivosti, spretnosti i snazi. Neki su poligon prošli samo jednom, a nekima ni nakon sedam puta nije bilo dovoljno adrenalina i htjeli su još.

Nakon adrenalinskog parka zaigrali smo tradicionalne hrvatske igre predviđene za taj dan koje je vodila učiteljica Ivana Škrobo. Zaigrali smo potezanje užeta, preskakanje užeta, konjiće, utrkivanje na rukama, trule kobile i druge.

Nakon toga smo se uputili na ručak, a poslije ručka smo se popeli do stare utvrde u Orahovici „Ružica grad“. Prvi pisani spomen Orahovice datira iz 1228. godine, a povijesni spomen samog dvorca datira iz 1357. godine (kao kraljevska imovina). Ispred dvorca učenicima koji su sudjelovali taj dan i učiteljima podijeljeni su certifikati.

Nakon ovako napornog i iscrpnog dana, ali punog veselja, sreće, optimizma i zabave održali smo i zajedničku večeru svih sudionika na kojoj su sudionicima podijeljeni certifikati kao dokazi sudjelovanja na ovoj mobilnosti.

Petak 29.04.2022.

Posljednji dan naše mobilnosti obišli smo tri velika grada u Slavoniji i u njima zaigrali tradicionalne hrvatske igre predviđene za taj dan koje je vodila učiteljica Tihana Mađar Grgić. Prvo smo otišli u Osijek i obišli stari dvorac i bedeme Tvrđe, a ispred Katakombi na drugoj strani rijeke Drave zaigrali smo slijepog miša, kauboja i Indijanaca i druge igre.

Nakon Osijeka uputili smo se na ručak u Dalj, a potom u grad heroja i herojski grad Vukovar. Partneri su se popeli na Vodotoranj i naučili nešto o našoj povijesti. O bitki za Vukovar i obrani Hrvatske učenike i učitelje poučila je službena voditeljica.

Nakon Vukovara uputili smo se u Ilok, najistočniji grad Hrvatske. Obišli smo povijesne ostatke utvrde i bedeme grada te na samim bedemima uz rijeku Dunav zaigrali preostale tradicionalne dječje hrvatske igre kao što su klikeranje na ropu, klikeranje na crtu, gađanje kozane i sl.

Za kraj smo svi otišli na Ladanjsko imanje Principovac ispred kojeg su učenicima podijeljeni certifikati kao dokazi o sudjelovanju u ovoj mobilnosti.

Ovaj projekt za svoj rad ima sljedeće opće ciljeve tj. rezultate koji se žele postići održavanjem i provedbom ovog projekta: „Učenici će se više baviti fizičkom aktivnošću; Učenici će poboljšati svoje socijalne vještine; Učenici će povećati svoju razinu kreativnosti; Učenici će imati veću maštu; Učenici će se naučiti natjecati na dobar način; Učenici će izgrađivati životne vještine; Učenici će u budućnosti prenositi našu baštinu“. Svi navedeni ciljevi tijekom ovog tjedna su i ostvareni te možemo reći kako su učenici koji su sudjelovali na ovotjednoj mobilnosti svakako usvojili navedene dobrobiti što ste mogli zaključiti prema aktivnostima koje su provođene i prema izrazima na dječjim licima.

Kao specifični ciljevi za našu školu i za našu mobilnost predviđeno je: druženje i jačanje komunikacijskih vještina; udaljavanje od tehnološke ovisnosti približavanjem tradicionalnim igrama; učenje o metodama izbjegavanja pretilosti i dijabetesa sudjelovanjem u tjelesnim aktivnostima i osvješćivanjem o zdravom životu; vježbanje njihovog tjelesnog i duhovnog razvoja; udaljavanje od štetnih navika i stjecanje dobrih ponašanja i navika; razvijanje njihove mašte, kreativnosti, socijalne prilagodbe i inteligencijskih sposobnosti; povećavanje njihove socijalne i emocionalne zrelosti; zabavljati se; osnažiti život kulturne baštine“. Sa sigurnošću možemo reći kako su svi ovi ciljevi ostvareni na mobilnosti u Hrvatskoj te kako je sve planirano i ostvareno što možete vidjeti i iz navedene vijesti, lokacija, igara i druženja.

Za kraj bismo se željeli zahvaliti donatorima škole: Općini Nova Bukovica, KTC iz Križevaca i Brana iz Virovitice te posebno iobiteljima koje su ugostile učenike iz drugih država na tjedan dana u svoj dom te im pružile smještaj, hranu, novu obitelj i ljubav. Hvala vam obitelji Daliborke i Marijana Dorčaka, Marije i Tomislava Peček, Marine i Siniše Kordi, Meri Korunić, Vesne i Josipa Škrnički te Nade i Gorana Vujasin.

Također voljeli bismo se zahvaliti majkama koje su se ponudile i napravile slatke i slane kolače za okrjepu svaki dan za nas i naše goste kao i torte za završnu svečanost. Ana Skovračin, Anita Terek, Martina Gorički, Jelena Bužonja, Mila Čolić, Nataša Vukomanović, Kristijana Marović, Slađana Stojanović i Ivana Turkalj, hvala vam u ime nas i u ime svih gostiju!

Tekst: Ruža Živković, pedagoginja
Slike: sudionici mobilnosti

(59)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr