Naslovna Novo Memorijalni hod u spomen braniteljima – Malačka 2020.

Memorijalni hod u spomen braniteljima – Malačka 2020.

259
0

Prigodom svečanog obilježavanja dana grada Kaštela udruga branitelja Lučonoše Domovinskog rata organizirala je 11. Memorijalni hod u spomen hrvatskim braniteljima Domovinskog rata pod nazivom „Nikad zaboravljeni“. Osim ove udruge organizaciju su pomogli grad Kaštela, Ministarstvo hrvatskih branitelja RH te općina i UHDDR Čepin.

Predstavnike 24 domovinske udruge iz cijele RH okupljenim ispred spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu u Kaštel Lukšiću pozdravili su organizatori. To su gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović, državni tajnik u Ministarstvu Ivan Vukić Niper, Dražen Bučević ispred Čepina, Damir Gabrić, županijski pročelnik za branitelje i domoljubni pjesnik Ante Nadomir Tadić Šutra svojom pjesmom „Vojnik ne smije plakati“. Predstavnici udruga zapalili su svijeće i položili vijence ispred spomenika.

Spiritus movens ove inicijative Ante Duvnjak, predsjednik udruge Lučonoše, napomenuo je da Hrvatska nije nastala 1990. već obnovljena. Naglasio je da su hrvatski branitelji najranjivija populacija u RH jer je već više od 3000 izvršilo suicid, a i umiru ranije od ostalih. Pohvalio je organiziranje mladeži (djece hrvatskih branitelja) u nekim udrugama kao što su Crne mambe iz Dugog Sela i udruzi veterana 4. gardijske brigade kojima je zadaća očuvanje vrijednosti Domovinskog rata i da se žrtva svih hrvatskih branitelja nikada ne zaboravi.

Na ovoj hodnji dugoj 11 km do prijevoja Malačka (477 m) na planini Kozjaku sudjelovali branitelji koji su povezali primorsku i kontinentalnu Hrvatsku, među njima i Dragan Arsin ispred slatinske HVIDR-e i Tihomir Horvatin ispred UHDDR Duga Međa. Neka se još dugo tkaju niti povezanosti i prijateljstva izrečene u stihovima „Dalmacija je branila Slavoniju, Slavonija je branila Dalmaciju.“

Na Malačkoj je iznad kapelice Bl. kardinalu Stepincu podignuto spomen obilježje za 70 poginulih branitelja Kaštela i kaštelanske Zagore. On se sastoji od malih križeva križnog puta s imenima branitelja, platoa s oltarom i nišama u kojima je kip Majke Božje i srca za branitelje i visokog betonskog križa koji dominira cijelim krajem. S prijevoja prekrasno se vidi cijela srednja Dalmacija od otoka Svetac do Biokova i dio Zagore do Dinare. Župnik iz Kaštel Sućurca don Ivan Delić izmolio je pred ovim dalmatinskim Oltarom Domovine molitvu za sve pokojne hrvatske branitelje.

Uvečer je održano predstavljanje 11. zbirke pjesama „Stožina“ pjesnika Tadića Šutre u kaštelu Vitturi. Nakon toga svi sudionici okupili su se u hotelu Kastel uz čobanac i gulaš kojeg su pripremili Čepinčani i pjesmu uz mlade tamburaše sastava Royal iz Đakova.

Grad Kaštela obilježava Dan grada Kaštela upravo na datum 4. ožujka na godišnjicu prvog spomena hrvatskog imena u pisanom dokumentu. Prije gotovo 1170 godina, na isti datum daleke 852. godine knez Trpimir darovao je crkvicu Sv. Jurja u Putalju Splitskoj nadbiskupiji, u pisanoj darovnici izdanoj u Bijaćima. U njoj je po prvi put u povijesti napisano “knez Hrvata milošću Božjom”, čime se potvrđuje naš milenijski boravak na ovim prostorima.

Vlatko Jelenčić

(259)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr