Naslovna Grad Međunarodni dan sporta u IOŠ Slatina

Međunarodni dan sporta u IOŠ Slatina

77
0

Svjetski dan sporta uz tjelesnu i zdravstvenu kulturu, i mindfulness

Povodom Svjetskog dana sporta održana je radionica pod nazivom „Sportom do mira i mirnoga uma“ koju su s učenicima 2. razreda zanimanja prodavač održali profesor mentor tjelesne i zdravstvene kulture Zlatko Šantić i knjižničarka mentorica Svjetlana Dupan.

Učenici su na teorijskom dijelu radionice s profesorom Zlatkom Šantićem razgovarali o sportu kao alatu za obrazovanje, razvoj i mir, promicanje suradnje, solidarnosti, tolerancije, razumijevanja, društvene uključenosti i zdravlja, rodnoj ravnopravnosti i ostalim pozitivnim utjecajima na razvoj ljudskih prava, društveni i gospodarski razvoj te o stvaranju zdravih navika i kvalitetnom provođenju slobodnog vremena, važnostima rekreativnog sporta i zdravim stilovima života.

Praktični dio radionice provela je knjižničarka Svjetlana Dupan demonstrirajući 10 Mindful pokreta, tj. vježbi koje dovode do smirivanja nemirnog uma, poboljšavaju koncentraciju i smanjuju stres. Ove su vježbe izvođene u sklopu projekta Erazmus+ pod nazivom „Inovativni nastavnici za uspješnije učenike“ i jedne su od brojnih provedenih aktivnosti iz područja usredotočene svjesnosti i usmjeravanja pažnje prema vlastitim iskustvima pokreta i tjelesnim senzacijama.

Svjetski dan sporta provodi se u organizaciji TAFISA, svjetske asocijacije „Sport za sve“, „Challange day – Dan izazova“ , jednoj jod najmasovnijih međunarodnih sportsko-rekreacijskih manifestacija u kojoj sudjeluje 50-tak zemalja svijeta. Obilježava se svake godine posljednje srijede u mjesecu svibnju. Tog dana se pozivaju građani da se uključe minimalno 15 minuta u neki oblik sportsko- rekreacijskih aktivnosti.

Naši su učenici kroz radionicu naučili jednu od vještina za smanjivanje stresa i povećanje koncentracije što će im sigurno pomoći u učenju na kraju školske godine, ali i javno promovirali tjelesnu aktivnost.

Ova radionica još je jedan primjer međupredmetne suradnje i korelacije između nastavnih predmeta Tjelesna i zdravstvena kultura, Građanski odgoj i suradnje sa školskom knjižnicom.

Tekst i fotografije:
Svjetlana Dupan, knjižničarka mentorica
Zlatko Šantić, profesor mentor

(77)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr

 

Tagovi: