Naslovna Novo Kako odabrati idealnu rasvjetu u stanu

Kako odabrati idealnu rasvjetu u stanu

38
0

Bez adekvatne rasvjete naši bi domovi u velikoj mjeri bili van upotrebe nakon što zađe sunce. Dakle, rasvjeta ne samo da je praktična iz potrebe za obavljanjem različitih aktivnosti nego je i idealan način za postizanje željenog ugođaja.

Direktna i indirektna rasvjeta

Kako bi prostor bio dobro osvijetljen i ugodan za boravak, važno je dobro ukomponirati direktnu i indirektnu rasvjetu u nekoliko ključnih područja u stanu kako bi se zataškali tamni kutevi, kako bi se istaknula specifična mjesta ili kako biste imali funkcionalan prostor za obavljanje uredskih poslova.

Unutarnja rasvjeta

Na tržištu postoje različite vrste unutarnje rasvjete kao što su stropna rasvjeta, zidna rasvjeta, podna rasvjeta, stolna rasvjeta i ostali oblici rasvjete u koju ubrajamo senzorsku rasvjetu i fluorescentnu rasvjetu.

Stropna rasvjeta može biti ugradna, nadgradna (plafonijere) i lusteri (visilice). Zidna rasvjeta se također dijeli na ugradnu i nadgradnu, dok podna može biti stajaća i ugradna. Stolna rasvjeta obično se dijeli na radnu i dekorativnu rasvjetu.

Kada je u pitanju rasvjeta u stanu, zaista imate puno mogućnosti. Osim idealnog odabira određene vrste rasvjete, pažnju treba obratiti i na kvalitetne izvore svjetla. Ne kupujte jeftine žarulje koje osiguravaju lošu kvalitetu svjetla. Osim toga, tu je i značajna razlika između toplog svjetla i bijelog ili plavog osvjetljenja hladnih izvora svjetlosti.

LED rasvjeta štedi energiju

Korištenjem nekvalitetnih izvora rasvjete možete povećati vaše račune za struju, što vam se nikako neće svidjeti. Kad god je to moguće, radije odaberite kvalitetnu LED rasvjetu i tako ostvarite značajne uštede.

Određene vrste rasvjete služe određenoj svrsi, a kada je u pitanju vaš dom, morate pronaći adekvatne načine rasvjete za svaku sobu, ovisno, dakle, o svrsi i namjeni te iste sobe.

Gdje postaviti rasvjetu?

Kako biste se odlučili za idealnu rasvjetu u svakoj sobi, najprije razmotrite funkciju svake sobe. Težite li stvaranju određenog ambijenta i ugođaja? Je li vam potrebna direktna rasvjeta, odnosno rasvjeta za čitanje i pisanje? Ili jednostavno želite istaknuti zanimljivi kutak u sobi?

Zatim, razmislite o idealnom mjestu za postavljanje rasvjetnog tijela. Ako je riječ o dnevnoj sobi i težite osvjetljenju koje pridonosi ugodnoj atmosferi, stručnjaci predlažu korištenje ambijentalne odnosno indirektne rasvjete u jednom kutu sobe. Usredotočite se na neki predmet, sliku i sl.

Kada govorimo o rasvjeti u kuhinji, ona treba biti nešto funkcionalnija, no i ovdje se možete odlučiti za indirektni oblik rasvjete. Razmislite o rasvjetnim tijelima tipa LED trake i postavite ih ispod gornjih kuhinjskih ormarića. S druge strane, ipak ne zaboravite dobro osvijetliti radnu plohu i stol za blagovanje namjenskom direktnom rasvjetom.

Uobičajena rasvjeta u spavaćoj sobi je ona na noćnim ormarićima. Stručnjaci savjetuju usmjeravanje svjetla što dalje od kreveta. Iako su noćne lampe ponekad funkcionalne jer ljudi vole čitati prije spavanja, u obzir uzmite i ugradnju indirektne rasvjete podalje kreveta kojom možete postići jedinstveni ugođaj kakav ste oduvijek željeli.

(38)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr