Naslovna Grad Josip Miter sudjelovao u finalu natjecanja „Amorova žlica“

Josip Miter sudjelovao u finalu natjecanja „Amorova žlica“

93
0

U nedjelju, 05. prosicna 2021. godine, u Zagrebu u dvorani sv. Franje u sklopu Župe i svetišta sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu održano je finale 1. nacionalnog gastro natjecanja za osobe s invaliditetom Amorova žlica – za društvo jednakosti.

U finalnom krugu natjecanja sudjelovalo je 13 finalista (osobe s invaliditetom) koji su se natjecali u kategorijama kuhanje, priprema koktela i prezentacija hrane i pića, a stručni žiri ovog finalnog natjecanja činili su: pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, gđa. Anka Slonjšak, direktorica klastera Hiltonovih hotela u Zagrebu, gđa. Josipa Jutt Ferlan te savjetnik Predsjednika RH za vanjsku i europsku politiku, g. Neven Pelicarić.

Osim žirija, natjecanju su prisustvovali mnogi poznati hrvatski chefovi, kao što su lica Masterchefa Melkior Bašić i Damir Tomljanović, ali i poznati hrvatski izbornik Zlatko Dalić.

Hrabrost i svoje vještine u pripremanju koktela pred stručnim žirijem pokazao je i finalist ovog natjecanja Josip Miter, član Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac, Slatina koji je natjecanju prisustvovao uz podršku i u pratnji predsjednice Udruge Patricije Karaman i tajnice Ivane Sabolić.

Josipov mentor u ovom krugu natjecanja bio je poznati hrvatski barmen Saša Lovrenščak, koji je svojim znanjem i iskustvom davao potporu Josipu u izradi koktela Božićna priča koji se sastojao od whiskija, likera od lješnjaka, limuna i soka od jabuke, dekoriran dehidriranom narančom.

Iako Josip nije odnio pobjedu, za nas je definitivno pobjednik jer ovo nije bio ni malo lak zadatak, a Josip ne samo da je pobijedio samog sebe, nego je zadatak odradio sa smiješkom na licu pri tome pokazujući zavidne vještine koje bi budući poslodavci trebali znati vidjeti i prepoznati.

Ovo hvalevrijedno natjecanje šalje globalnu poruku i ruši predrasude te pokazuje kako i osobe s invaliditetom mogu biti aktivni članovi društva, jer ne samo da na to imaju pravo, nego ONI TO ZBIILJA MOGU!

“Amorova žlica – za društvo jednakosti” projekt je Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja (UNUO) uz potporu Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca. Cilj je projekta prezentacija i približavanje sposobnosti osoba s invaliditetom građanstvu i mogućim budućim poslodavcima.

Izjavu Josipa Mitera pogledajte ovdje (15 sek.): https://www.facebook.com/watch/?v=281528743916452

Patricija Karaman

(93)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr