Naslovna Novo Isplaćeno više od 900 tisuća kuna potpore sektoru konjogojstva 

Isplaćeno više od 900 tisuća kuna potpore sektoru konjogojstva 

42
0

U petak, 20. kolovoza 2021. godine, isplaćena je potpora korisnicima u sektoru konjogojstva za uzgojnu godinu 2020. u ukupnom iznosu od 915.359 kuna, pri čemu je 6 korisnika primilo potporu u ukupnom iznosu većem od 130 tisuća kuna za organizaciju natjecanja, a njih 115 ukupno 785 tisuća kuna za uzgoj kobila i pastuha.

Navedenom isplatom završila je provedba Nacionalnog programa poticanja provedbe uzgojnih programa za toplokrvne pasmine i uzgojne tipove konja u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2015. do 2020. godine. Provedba mjera potpore sektoru konjogojstva nastavit će se u sklopu Nacionalnog programa poticanja provedbe uzgojnih programa za toplokrvne pasmine konja u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2021. do 2025. godine, o čijoj provedbi više možete pronaći na poveznici.

Dijelom i zbog navedenog Programa, posljednjih godina broj kopitara u Hrvatskoj kontinuirano raste, a na godišnjoj razini zabilježen je rast od 1,5 do 5,5 posto. Naime, u 2020. godini u Središnjem registru kopitara RH registrirano je 25.795 konja.

Dodatno, treba istaknuti da unaprjeđenju cjelokupnog sektora hrvatskog konjogojstva doprinosi niz drugih nacionalnih potpora. Donesen je novi petogodišnji Nacionalni program očuvanja izvornih i ugroženih pasmina domaćih životinja vrijedan 2,5 milijuna kuna, uzgajivači konja su od 2019. godine oslobođeni troškova stručnog uzgojno selekcijskog rada, troškova označavanja i vođenja evidencije grla, izdavanja identifikacijskih dokumenata kopitara, mjera kontrole bolesti i laboratorijskih pretraga koji se podmiruju iz sredstava Državnog proračuna Republike Hrvatske. Rad priznatih konjogojskih udruženja podupire se kroz sufinanciranje putem trogodišnjeg Programa za sufinanciranje rada uzgojnih udruženja u stočarstvu u Republici Hrvatskoj vrijednog 5,9 milijuna kuna. I na kraju, treba istaknuti i mjeru uvrštavanja sektora konjogojstva u sustav dodjele kvote za potrošnju plavog dizela.

Ministarstvo poljoprivrede

(42)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr