Naslovna Novo Hrvatski proizvođači proizvode sigurnu i zdravu hranu 

Hrvatski proizvođači proizvode sigurnu i zdravu hranu 

34
0

Svjetski dan sigurnosti hrane obilježava se 07. lipnja u cijelome svijetu, a upravo s istim ciljem osiguranja visoke razine zaštite zdravlja ljudi i podizanja svijesti o sigurnosti hrane Ministarstvo poljoprivrede provodi čitav niz projekata.

Ministarstvo ​ poljoprivrede je prošle godine na tržište plasiralo dvije besplatne aplikacije HRana i HRiba. Kroz aplikaciju HRana građani mogu pronaći informacije o nesukladnim proizvodima za koje se radi opoziv s tržišta, a nalaze se na tržištu i u roku trajanja, uz redovna ažuriranja i obavijesti koje se šalju građanima. Aplikacija HRiba ima za cilj potrošačima omogućiti više podataka o kojoj se vrsti ribe radi, svježini ribe, gdje je ulovljena i kojim alatom, zatim informacije o ribaru koji je ulovio, kao i tko je bio prvi kupac, a u planu je širenje sustava na uzgojnu tunu koja ide na hrvatsko tržište. Do sada je prosječna potrošnja proizvoda ribarstva i akvakulture po glavi stanovnika u 2018. iznosila 18,06 kg, a u 2019. došlo je do povećanja potrošnje te je ona iznosila 20,02 kg.

Također, posljednjih godina hrvatsko mlijeko bilježi pozitivan trend u higijenskoj kvaliteti, čak 95 % domaćeg mlijeka je u prvom kvalitativnom razredu, uslijed čega ne čudi podatak da 93 % ispitanika smatra da na deklaraciji za mlijeko i mliječne proizvode treba biti naveden točan naziv zemlje. Prema podacima EUROSTATA o prodaji pesticida i ukupnoj korištenoj poljoprivrednoj površini, Hrvatska je u donjem dijelu ljestvice država članica po potrošnji pesticida po hektaru, s potrošnjom otprilike upola manjom od prosjeka EU-a. Trend smanjenja potrošnje pesticida u Hrvatskoj je brži od prosjeka smanjenja u EU, a istovremeno su povećane površine pod ekološkom proizvodnjom.

Ministarstvo poljoprivrede također uvodi Nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda “Dokazana kvaliteta”, dobrovoljni sustav uspostavljen radi postizanja bolje prepoznatljivosti i promidžbe poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda više kvalitete odnosno proizvode s posebnim karakteristikama unutar pojedinih sektora. Na taj način će potrošač biti informiran da kupuje domaći proizvod dodane vrijednosti i provjerene kvalitete odnosno da je Republika Hrvatska zemlja podrijetla glavnog sastojka te ujedno i zemlja gdje je taj proizvod proizveden i/ili prerađen. Sustav također štiti i proizvođače od nelojalne konkurencije i nepoštenih praksi. Trenutno je priznata oznaka “Dokazana kvaliteta” za sektor voća te je u postupku priznavanja oznake “Dokazana kvaliteta” za konzumna jaja, a također su i drugi sektori iskazali interes za ulazak u nacionalni sustav kao što su proizvođači povrća, svježeg svinjskog mesa, mesa peradi, ovčjeg i kozjeg mlijeko te njihovih proizvoda.

Ministarstvo poljoprivrede

(34)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr