Naslovna Grad Fraternite Catalogne Croatie – 30 godina vjerni Hrvatskoj

Fraternite Catalogne Croatie – 30 godina vjerni Hrvatskoj

78
0

Humanitarna udruga Bratstvo Katalonije i Hrvatske iz provincije Istočni Pirineji, južna Francuska sa sjedištem u Perpignanu od veljače 1992. dovozi humanitarnu pomoć u Hrvatsku. Dovezeno je preko 100 tegljača pomoći, od čega je 70- tak završilo za korisnike Crvenog križa Slatina. U početku je to bila klasična humanitarna pomoć (hrana, odjeća, lijekovi) a zadnjih 20 godina specijalizirali su se donacije bolničkih kreveta i invalidskih pomagala za teško pokretne i nepokretne osobe. Na godišnjoj bazi na korištenje potrebitima dovezemo 70- tak kreveta i isto toliko ostalih pomagala (štake, invalidska kolica, stolice za WC, hodalice i dr.). Zadnjih 10-tak godina isto rade i kolege iz Crvenog križa Orahovica.

Ogromna je to pomoć za bolesnike i članove njihovih obitelji za koju je najviše zaslužna tročlana ekipa iz Francuske. To su predsjednica Josett Roig (Francuskinja koja je za svoje humanitarne zasluge dobila hrvatsko državljanstvo i visoko odlikovanje od predsjednika Tuđmana) i bračni par Carmen i Ivica Perković. Carmen je Španjolka udana za Ivicu iz Orahovice koji je od 1960-t ih na „privremenom“ radu u Francuskoj. Ljubav ove trojke za potrebite u Hrvatskoj je tolika da unatoč zlatnoj životnoj dobi svaki dan marljivo prikupljanju stvari za Hrvatsku, dovoze ih na poziv od francuskih sugrađana i ustanova i skladište u skladištu koje plaćaju od svojih sredstava.

Pri utovaru i radu u skladištu pomagali su broji francuski prijatelji iz okolice Perpignana. Prijevoz humanitarne pomoći uglavnom je obavljao prijevoznički obrt Lovrenčić iz Huma na Sutli. Za ovaj ogroman i nesebičan trud i vrijeme darovano za njima nepoznate ljude u potrebi, svima od srca zahvaljujemo. Znamo da su riječi nedovoljne, ali kao ljudi imamo samo to. Neka im se dragi Bog oduži na najbolji mogući način svakome pojedinačno. Iako je rečeno da je ovo zadnja donacija, poznajući Ivicu, nismo sigurni ?

Također zahvaljujemo i medijskim djelatnicima koji su nas kroz ovaj period pratili: Mihaeli Feldi i Radio Slatini, Miši Nicingeru i portalu slatina.net, Petru Žarkoviću iz Glasa Slavonije, Dragutinu Fišliju sa ICV-a. Ne smijemo zaboraviti ni Dragutina Šantošija, novinara Večernjeg lista koji nas je prerano napustio prije 10 godina. Zahvaljujemo se i televizijskim kućama koje su nas popratile tonom i pokretnim slikama: Željku Felbaru s Marinianis TV, video novinaru HTV-a Leu Škrinjariću i Plavoj TV iz Virovitice.

Vladimir Jelenčić

(78)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr