Naslovna Novo EU komisija odobrila izgradnju logističko-distribucijskih centara

EU komisija odobrila izgradnju logističko-distribucijskih centara

66
0

Europska komisija je krajem travnja odobrila hrvatski Program državne potpore za izgradnju logističkih i distribucijskih centara u sektoru voća i povrća vrijedan 54 milijuna eura. Podloga za odobrenje je operativni program kojeg je usvojila hrvatska Vlada na prijedlog Ministarstva poljoprivrede u prosincu 2021.

Cilj je ovog programa, koji se financira u okviru Nacionalnog programa oporavka i otpornosti, unaprijediti korištenje resursa i osnažiti položaj malih proizvođača u lancu opskrbe hranom. Programom se, pored izgradnje logističko-distribucijskih centara namjerava potaknuti udruživanje, suradnja, razmjena znanja i bolja organizacija malih proizvođača putem proizvođačkih organizacija. Pojedinačni projekti će se financirati u 70%-tnom dijelu, pri čemu će organizacije moći dobiti i 50% predujma.

Komisija se u svom izvješću, nakon odobravanja, osvrnula na sadržaj programa navodeći da će program poduprijeti proizvođačke organizacije u sektoru voća i povrća te povećati konkurentnost sektora u Hrvatskoj. Poboljšanje infrastrukture će ojačati lanac vrijednosti u sektoru voća i povrća, dalje navode, što će doprinijeti razvoju proizvoda s višom dodanom vrijednosti.

Prilikom odluke o odobravanju, Komisija je procijenila da je program u skladu s EU pravilima za državne potpore, a mjera primjerena i neophodna kako bi se podigla produktivnost sektora  voća i povrća u Hrvatskoj. Dalje se navodi kako mjere predviđene programom nemaju negativne efekte na konkurenciju i trgovinu s obzirom na veličinu projekata, predviđene iznose i karakteristike sektora što je i odgovor na navode u nekim medijima da je riječ o programu koji može negativno utjecati na konkurenciju.

Ministarstvo poljoprivrede – Otvorena dva natječaja sufinancirana iz NPOO-a, ukupne vrijednosti 1,61 milijardu kuna (gov.hr)

(66)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr