Naslovna Novo Edukacija je ključna za primjenu novih tehnologija u poljoprivredi

Edukacija je ključna za primjenu novih tehnologija u poljoprivredi

54
0

Koji su najveći problemi s kojima se poljoprivrednici i proizvođači hrane susreću kada je riječ o novim, digitalnim tehnologijama u agraru, saznali smo na konferenciji AgroRocks 2022

Ključno je pitanje povezivosti

“U ruralnom prostoru moramo imati temeljne usluge i osnovne uvjete koji će izbrisati granice u odnosnu na urbani prostor”, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je otvorila konferenciju AgroRocks dodajući kako treba krenuti od širokopojasnog interneta i digitalne povezivosti, a okupljenima su se obratili i dogradonačelnica Grada Osijeka Jasenka Crnković te župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

Matija Žulj, predsjednik uprave i osnivač tvrtke Agrivi predstavio je kako će izgledati poljoprivreda budućnosti u kojoj će samo u EU broj poljoprivrednika do 2040. godine pasti s 10 na samo 3,9 milijuna.

Širokopojasni internet do 2027.

Prvi panel naslova „Imamo li jasnu viziju digitalizacije agrara?“ bio je prožet pitanjima oko infrastrukture u Republici Hrvatskoj koja je prijeko potrebna kako bi uopće moglo doći do digitalizacije poljoprivrede te pitanjima i promišljanjima oko 5G mreže. Na njemu su sudjelovali: Tonko Obuljen, predsjednik Vijeća Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti, Plamenko Barišić, predsjednik uprave tvrtke KING ICT, Željka Gudelj Velaga, v.d. ravnateljice Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju u Ministarstvu poljoprivrede, Božena Osvadić, voditeljica Odjela za pripremu i provedbu projekata u području digitalnog razvoja i razvoja e-usluga u MRRFEU te Zvjezdana Blažić, konzultantica za poljoprivredu i prerađivačku industriju.

Potpore ne mogu riješiti sve probleme

Drugi panel posvećen hardware-u okupio je i znanost i ljude s terena. Svi su se složili kako je edukacija najvažnija, ali treba uzeti u obzir i cijenu visoke tehnologije. “Znaju li korisnici Programa ruralnog razvoja samostalno pronaći i koristiti visoku tehnologiju koja će imati učinka na gospodarstvu ili su ju odabrali kako bi dobili dodatne bodove na natječajima”, upitao je nazočne Ivan Plaščak s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek.

Raspravljali su: Alojzije Jerković , vlasnik i direktor tvrtke za distribuciju agro tehnike Jerković d.o.o., Antun Vujić, ravnatelj APPRRR-a Ivan Plaščak, izvanredni profesor na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku i predstojnik Zavoda za poljoprivrednu tehniku i obnovljive izvore energije, Pavao Matić, specijalist za pametnu poljoprivredu tvrtke Novocommerce International i Tomislav Brlošić, mladi poljoprivrednik.

A da potpore ne mogu riješiti sve probleme u poljoprivredi, komentirao je ravnatelj Agencije za plaćanja u poljoprivredi (APPRRR), Antun Vujić, dodajući da veliki poljoprivrednici moraju sami investirati svoj kapital da bi ostvarili napredak.

Popularizirati hranu na internetu

Posljednji panel kroz kojeg su panelisti odgovarali na pitanja vezana za software nosio je naziv „Budućnost sigurnosti hrane je u oblacima?“. Na njemu su sudjelovali: Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a, Matija Žulj, Damir Podhorski , izvršni direktor i osnivač tvrtke Escape studio, Tino Prosenik, izvršni direktor i osnivač tvrtke Gruntek, Ivana Rendulić Jelušić, osnivačica i direktorica tvrtke Alti Agro i Sergej Lugović, izvršni direktor i osnivač tvrtke Vesela Motika.

Svi panelisti složili su se da je potrebno predstaviti jedinstveno softversko rješenje koje bi na jednom mjestu okupilo sve relevantne podatke za trenutne, ali i buduće poljoprivrednike te im olakšalo i unaprijedilo poslovanje.

Organizatori ovog okupljanja dionika digitalizacije agrara su informacijski sustav Agroklub i Društvo agrarnih novinara Hrvatske uz podršku Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije i Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, a pokrovitelji su tvrtke Jerković d.o.o., King ICT, Novocommerce international d.o.o. i ENNA energia naturalis.

Medijski pokrovitelj konferencije AgroRocks 2022 je Netokracija, tehnološki online magazin.

Pejo Bosnić, HORKA Komunikacije

(54)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr