Naslovna Novo Dodatnih 23.200 hektara šumskog zemljišta u svrhu pašarenja

Dodatnih 23.200 hektara šumskog zemljišta u svrhu pašarenja

59
0

Od listopada 2019. godine do danas sklopljeno je više od 1100 ugovora o zakupu u svrhu pašarenja na površini većoj od 40.000 ha. Kako bi se poljoprivrednim proizvođačima omogućilo učinkovito, ali prije svega zakonito korištenje šumskog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske, kroz model kratkoročnog i dugoročnog zakupa potencijalnim zakupnicima putem devet javnih poziva ponuđeno je preko 70.000 ha.

U cilju povećanja korištenja šumskog zemljišta u svrhu pašarenja te proširenja opsega i učinkovitosti stočarske proizvodnje, izmjenama Pravilnika o uređivanju šuma omogućena je ispaša i na onim površinama na kojima to šumskogospodarskim planovima prije nije bilo dozvoljeno. Izvanrednim revizijama dozvoljava se korištenje šumskog zemljišta za potrebe pašarenja u osam gospodarskih jedinica na području šumarija Sinj, Knin, Obrovac i Makarska, na kojima je trenutno ugovoren zakup na 3.300 ha a oslobađa se potencijal od 23.200 ha krških pašnjaka. Odobreno je šest izvanrednih revizija s dodatnih 17.200 ha dok su preostale dvije u hitnom postupku odobrenja. Po skorom okončanju zakonski propisanog postupka, u prvoj polovici mjeseca prosinca za ove površine putem javnih poziva bit će omogućen zakup, kratkoročni i dugoročni.

Ministarstvo poljoprivrede

 

(59)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr