Naslovna Novo Dani Letničana u Voćinu

Dani Letničana u Voćinu

159
0

Krajem veljače 1992. prva organizirana skupina Hrvata iz letničkog kraja s Kosova došla je u polurazrušeni Voćin predvođeni tadašnjim bogoslovom don Filipom Vicićem u organizaciji Fonda sv. Izidora. Tijekom 1992. i 1993. gotovo svi letnički Hrvati (iz sela Šašare, Vrnavokolo, Vrnez i Letnica) autobusima preko Makedonije, Bugarske, Rumunjske i Mađarske naselili su se u sela voćinskog i đulovačkog kraja. Ostalo je nekih 100- tinjak osoba koji su 1999. koji su kolektivno smješteni u kamp Dumače kraj Petrinje. Već krajem 1980-tih zbog egzistencijalnih, a 1990-tih iz znanih političkih razloga više od 90% Hrvata iz župe Letnica, njih preko 5.000, zauvijek su napustili svoja 700 godina stara ognjišta podno Skopske Crne gore.

Osim spomenutih lokacija naselili su se i u sela u okolici Bjelovara, Dugog Sela i Zagreba, a prije nekoliko godina počela je nova pečalba cijelih obitelji u Njemačku i Austriju.

Organizatori su za 5. studenog ove godine napravili izvrstan program proslave 30 godina od prvog organiziranog doseljavanja koji je uključen u komemoraciju proglašenja blaženim (5.11.2016. u Skadru) don Antuna Muzića (1921.-1948.) svećenika rodom iz Vrnavokola koji je umro od posljedica mučenja komunističkog režima Envera Hodže u Albaniji. On je danas nebeski zaštitnik Bokana, a njemu u čast u Ćeralijama je podignut oltar u mjesnoj crkvi, dok se u jednoj od kapela Voćinskog svetišta, čuvaju blaženikove moći.

Na svečanoj akademiji nazočili su izaslanica Predsjednika Hrvatskog Sabora Ermina Lekaj Prljaskaj, župan VPŽ Igor Andrović, načelnici Voćina i Đulovca Predrag Filić i Anđelko Kolić, predsjednik Zajednice Kosovskih Hrvata „Letnica“ Pavle Matić i brojni Letničani iz cijele Hrvatske.

Na svečanoj akademiji znanstveni dio programa prezentirali su etnologinja i bivša ravnateljica slatinskog Zavičajnog muzeja Dragica Šuvak sa izlaganjem „Od Gospe do Gospe“, nizozemski antropolog i svjedok događanja u Letnici 1991/92. Ger Dujizings s prezentacijom „Egzodus Hrvata s Kosova“ i mlada mag. edukacije Petra Tunić s izlaganjem „Jezik roda moga letničkoga“. U kulturnom dijelu nastupili su Dječji zbor Župe Pohoda BDM iz Voćina, Iva Đorđević i Dorotea Filić s glazbenim vinjetama, KUU Ćeralije i sestre Matić iz Đulovca s autorskom pjesmom „Sudbina“ posvećene njihovom djedu.

Učenici OŠ Voćin izveli su scenski nastup „Poziv – život i mučeništvo bl. Antona Muzića u režiji njihovog profesora Ivana Baltića.

Sv. Misu u maloj bazilici voćinske župne crkve Pohoda BDM po prvi puta u ovom kraju predvodio je dubrovački biskup msgr. Roko Glasnović koji je i sam ima janjevačko porijeklo s Kosova. Njega je prije sv. Mise dočekao i pozdravio naš požeški biskup dr. Antun Škovrčević koji je pohvalio doseljene Hrvate kako su iz letničkog kraja donijeli najbolje – tj. duhovnu baštinu vjernosti Crkvi, narodu i obitelji.

Biskup Glasnović s velikom simpatijom obratio s nazočnim vjernicima ističući zajedničko porijeklo s Kosova, letničko svetište Majke Božje i zajedničke mučenike don Antuna Muzića iz Vrnavokola i fra Serafina Glasnovića Kodića iz Janjeva čija je nevino prolivena krv sjeme novih kršćana. Zaista, i letničke i janjevačke obitelji nakon 30 godina od napuštanja patrijarhalnog sustavu na Kosovu i dalje se ne boje mnogobrojne djece u obitelji. Poštuju Crkvu i pouzdaju se Boga koji im vraća tako da im uz mnoge muke i neprilike daje snagu da sve vjernički podnose, a i materijalno ih obogaćuje svim potrebnim za život. Spomenuo je u homiliji da su kroz cijelu povijest ovih dva milenija kršćani bili i ostali najprogonjenija skupina na Zemlji. I danas u raznim državama više od 340 milijuna kršćana progonjeno je blaže ili teže od njihovih ateističkih ili fundamentalističkih islamskih režima.

Slijedio je zabavni program pod šatorom u kojem je nastupio folklorni ansambl „Dr. Ivan Ivančan“ iz Zagreba i domaći folkloraši i mještani koji su na pozornici zaigrali i zapjevali njihova letnička kola. Bez ritma Antona Jakovića Bajka iz Koreničana koji udara goč i harmonikaša Rade Perića iz Voćina veselja ne bi bilo. Bila je to prilika za susret po svijetu razasutih prijatelja i rođaka. Predstavljena su i jela iz starog kraja koja su pripravljana po recepturi Ane Perić iz Velikih Bastaja. Uvečer je pod šatoro unatoč kišnom vremenu više od 500 osoba došlo na koncert Miroslava Škore koji je svima poručio da vole svoj Voćin i svoju Hrvatsku.

Vladimir Jelenčić

Internet je naše igralište: Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr

(159)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr