Naslovna Blog Cvijeta Grijak Cvijeta Grijak: Vi mora da se šalite

Cvijeta Grijak: Vi mora da se šalite

63
0

Cvijeta Grijak

Ovih dana pojavio se članak na T-portalu koji najavljuje povećanje cijena telekom usluga. Za pomisliti je da imamo jeftine telekom usluge. Piše nadalje da je riječ o usklađivanju cijena sa porastom inflacije. Isti čas otvorila sam ormarić u komu suprug drži sve naše račune i posložila ih redom, zatim, načinila prosječan izračun. Dakle, mi smo četveročlana obitelj koja živi u stanu od cca 85 m2, sa sustavom etažnog grijanja putem plinskog bojlera. Topla voda nam je iz istog sustava i kuhamo na plin. Ponašamo se isključivo racionalno. Nema hodanja usred zime po stanu u kratkim gaćama i majici kratkih rukava. Miroslav je penzioner, kod kuće je cijeli dan i ponaša se kao štedljivi penzioner. Dobro se obuče, ima barem tri sloja odjeće na sebi i duple čarape. Ujutro nas otpravi od kuće i nastavi spavati. To je isto jedan oblik štednje. Uključuje grijanje tek kasnije popodne kad se mi ostali vraćamo s posla ili škole. Grijanje je uključeno na +21°C. Ako je jako hladan dan pojačamo na +24°C.

Raspisala sam se o cijeni grijanja kao jednoj od najvažnijih stavki u kućnom budžetu. Moja namjera je zapravo da vam pokažem odnos cijena režija u odnosu samo na obiteljski trošak telekomunikacija.

Izdvojila sam prosječne mjesečne cijene režija s cijenom telekom usluga. Stvari stoje ovako za nas četvero u stanu od 85 m2:

  • utrošak električne energije – 37,00 €https://slatina.net/cvijeta-grijak-vi-mora-da-se-salite/
  • utrošak vode – 25,00 €
  • utrošak plina – 31,00 €
  • pričuva – 40,00 €

Ukupno: 133,00 € /mj.

Telekomunikacijske usluge 3 mobitea s beskonačnim internetom s uređajem:

  • 3 mobitela – 75,00 €
  • 1 mobitel – 15,00 €
  • paket: Telefon, Internet i TV – 44,00 €

Ukupno: 134,00 €/mjesečno, s uračunatim povećanjem cijena telekom usluga prema stopi inflacije.

Procijenite sami koliko su skupe telekomunikacije. Za iznos cijene mjesečnih telekom usluga jedna četveročlana obitelj može se grijati, kupati, tuširati, kuhati i puštati vodu u toaletu.

Dakle, prva pomisao nakon napisa u medijima da će telekomunikacijske usluge poskupjeti, bila je “Vi mora da se šalite”. Međutim, nije šala, usluge su poskupjele potiho.

Da me se pita da li bi cijene telekom usluga trebale još rasti. na vase čuđenje rekla bih veliko “DA”, da toliko poskupe ukoliko bi ovoj jadnoj djeci i mladima današnjice postali nedostupni mobiteli da “ne vise” po cijele dane na njima. Jedino zbog toga.

Cvijeta Grijak

(63)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr

 

Tagovi: