Naslovna Grad Crveni križ Slatina u doba korone

Crveni križ Slatina u doba korone

196
0

Prvu bitku u doba korona krize Crveni križ Slatina odradio je za Josipovo, 19. ožujka 2020. kada je u njegovom prostoru održana tradicionalna akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Na nju se odazvalo 70-tak darivatelja, a i u toj velikoj masi ljudi nitko nije bio zaražen korona virusom.

Od svih zaposlenika Crvenog križa, računajući i 22 zaposlenice u projektu ZAŽELI uspostavili smo žurnu službu za uslugu građanima koji telefonskim pozivom traže usluge dostave hrane, lijekova i plaćanja računa. Za djelatnicama projekta ZAŽELI iz Čađavice i djelatnicama koje u istom projektu zapošljava grad Slatina i 15- tak prijavljenih potencijalnih volontera formirali smo bazu od 50- tak osoba koje su u svako doba spremne pružiti ove usluge. Srećom, na području grada Slatine i 5 pripadajućih općina rodbinska i susjedska solidarnost je velika tako da nismo imali puno intervencija. Na broj Crvenog križa Slatina 033 551-230 u protekla 3 tjedna javilo se svega 30- tak građana šireg slatinskog područja kojima smo promptno ispunili tražene usluge, uglavnom dostavu lijekova i hrane. Svi naši zaposlenici su propisno obilježeni i imaju iskaznice Crvenog križa za krizna stanja s fotografijama, tako da mogu biti prepoznati od građana kako bi se izbjegla moguća prijevara.

Osim usluga po pozivu, naše djelatnice 5 dana u tjednu obilaze svojih oko 185 korisnika iz projekta ZAŽELI i korisnika Pomoći u kući temeljem rješenja Centra za socijalnu skrb i pružaju im samo gore navedene bazične usluge, te pripremu i donošenje ogrjeva pred kuću. Naši djelatnici 6 dana u tjednu dostavljaju tople obroke za 95 korisnika u više od 20 naselja šireg slatinskog područja. Obroke kuhaju i serviraju u jelonoše djelatnici restorana Stari podrum i to je naš mali doprinos očuvanju radnih mjesta.

Za Uskrsne blagdane pripremili smo i 100 paketa prehrambenih i higijenskih artikala vrijednih 13.000 kn koje ćemo podijeliti socijalno ugroženim obiteljima. U nadi smo da će se ovaj mali nevidljivi i opasni neprijatelj za tjedan-dva povući kako bi mogli nastaviti normalan život, ali sa drugačijim sustavom vrijednosti. Ova korona kriza pokazala je da je najveći broj naših prijepora i prioriteta nevrijedan, osim očuvanja života i zdravlja.

Vladimir Jelenčić, 08.04.2020.

(196)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr