Naslovna Grad Crveni križ Slatina: Poduka neplivača

Crveni križ Slatina: Poduka neplivača

76
0

Na poduci plivanja za neplivače u periodu od 10. listopada do 17. studenog 2023. na bazenu GD CK Osijek u Orahovici (Merkur) bilo je 62 djece iz 5 osnovnih škola slatinskog područja (3. i 4. razredi) i to 35 djevojčica i 27 dječaka. To su: 17 djece iz OŠ Josipa Kozarca (3- je iz PŠ Kozice), 16 iz OŠ Mikleuš, 15 iz PŠ Ćeralije i po 7 iz OŠ Eugena Kumičića i Nova Bukovica. Njih 56- ro je prošlo finalno testiranje, a 6-ro nije jer su odustali. Poduku su vršila dva vrsna profesora kineziologije Hrvoje ŽUNEC I Hrvoje KRALJIK, koji imaju dugogodišnje iskustvo s više od 20.000 djece koja su prošla poduku. Nastava se odvijala na bazenu koji je svojom dubinom i kapacitetom određivao i način te posebnu organizaciju poduke neplivača.

Glavna specifičnost ovog programa je ta što se s najvećim dijelom provodi učenjem kroz igru, a organizacija rada na bazenu bila je uvjetovana prezentnom stanju, odnosno brojem neplivača u svakoj grupi. Velika pažnja posvećena je sigurnosti djece te su tako s njima radili samo kineziolozi s višegodišnjim iskustvom i to u grupama do najviše 15 učenika po učitelju.

Više od 80% djece dobilo je ocjenu 10 i 11. (Ocjena 10: Nakon samostalnog ulaska u vodu učenik prepliva bilo kojim načinom, uz disanje 20 – 25 metara. Ocjena 11: Nakon skoka na noge, u dubokom bazenu učenik prepliva bilo kojim načinom mimimalno 25m).

Djeca su na bazen u Orahovici prevožena s 2 kombija (GD CK Slatina i DCK Virovitičko-podravske županije) koji su prešli oko 2.300 km. Djeca su svaki puta dobili osvježenje i sendviče i vrlo su zadovoljna što su imali priliku naučiti plivati i osloboditi se straha od vode.

Svim sudionicima poduke plivanja bit će uručene Diplome za završen stupanj poduke (od 1-do 4) i znanja plivanja s ocjenom (od 1 do 11) okviru projekta HCK „Sigurnost na vodi“ .

U okviru ovog projekta do kraja godine predstoje prezentacija Opasnosti i kodovi ponašanja na vodi koje će učenicima od 3. do 8. razreda svih osnovnih škola slatinskog područja prenijeti 4-ro srednjoškolaca koji su prošli edukaciju kod Adama Šoltića iz GD CK Osijek, voditelja Službe spašavanja života na vodi za cijelu Slavoniju.

Zahvaljujemo Hrvatskom Crvenom križu koji je pokrenuo i financira ovaj projekt, GD CK Osijek na susretljivosti u ustupanju bazena i osoblju Crvenog križa Osijek iz Orahovice koji su brinuli za čistoću i zagrijanost bazena i pripadajućeg prostora. Također, naša zahvalnost ide i Plavoj TV iz Virovitice koja je snimila prilog koji se nalazi na njihovoj Facebook stranici.

Vladimir Jelenčić

(76)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr