Naslovna Novo Cijela Hrvatska u znaku dobrih djela!

Cijela Hrvatska u znaku dobrih djela!

49
0

Kreće Tjedan filantropije

Kada ste zadnji put učinili nešto dobro? Kada ste zadnji put nekoga naučili kako činiti dobra djela? Čini se da smo sve manje posvećeni jedni drugima, no ubrzanost života kakav živimo treba ponekad i usporiti te nas podsjetiti na važnost dobročinstva. Da, pogodili ste – kreće Tjedan filantropije ili, srdačnije rečeno, Tjedan dobročinstva.

Došao je onaj dio godine kada se događa puno stvari koje će nas potaknuti da budemo bolji ljudi, da činimo dobra djela i da svima pokažemo kako Hrvatska ima veliko srce. Ove godine održavaju se brojne aktivnosti diljem Hrvatske – u Zagrebu, Osijeku, Zadru, Puli, Opuzenu, Daruvaru, Otočcu, ali i mjestu Vrhovine. Evo što vas sve očekuje i u kojim gradovima.

U organizaciji Zaklade Ana Rukavina u Zagrebu će 23. i 24. rujna bit održan 6. Međunarodni simpozij o kroničnom GvHD-u, a u organizaciji iste Zaklade, 25. rujna, u Puli će biti organizirana akcija upisa u hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. 29. rujna Pulu očekuje i lov na filantropsko blago toga grada. Ovo je prilika da se više nauči o dobročiniteljima koji su svojim djelima obogatili i oplemenili Pulu.

Osijek priprema cijeli niz dobročiniteljskih akcija. Grad na Dravi već od 25. do 29. rujna očekuje izložba Filantropski vremeplov na kojoj će se prikazati bogata filantropska povijest ovoga grada, a 26. rujna tu je filantropska šetnja gradom – šetnja ulicama Osijeka u kojoj možete upoznati filantrope i dobročinitelje koji su svojim dobrim djelima kroz povijest ostavili trag u dobrobiti Osijeka i njegovih stanovnika. Dan kasnije Osijek očekuje i potraga za filantropskim blagom, a 28. rujna tu je i Festival Gledaj (u)druge, kao i predstava Filantropija u uvali divljih mačaka koja će se održati 29. rujna.


Daruvar 26. rujna također očekuje akcija upisa u hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, dok će se isti dan u Opuzenu održati „Kad može div, mogu i ja“ – čitanje bajki o važnosti pomaganja drugima. U Otočcu će 28. rujna biti održan okrugli stol na temu uloga lokalne filantropije u razvoju socijalnih usluga, a u mjestu, Vrhovine, dan kasnije, bit će održana akcija Neka zrele godine budu zlatne godine.

Središnje događanje bit će održano u Zadru 29. rujna. „Djeca za djecu s otiskom srca“ naziv je radionice na kojoj će osnovnoškolci izrađivati razne lutkice i igračke za svoje male prijatelje koji su na liječenju u bolnici. A ispred Opće bolnice Zadar djeca iz raznih dijelova Hrvatske obojat će zidove i napraviti murale zajedno s jednim od naših najpoznatijih street art umjetnika Mirom Petkovićem Modulom. Isti dan Zadrane očekuje i akcija „Za zeleno srce grada“ u sklopu koje će biti organizirana sadnja stabala u krugu zadarske bolnice.

Prvi dan listopada, na sam Europski dan filantropije i zakladništva održat će se i online uključivanje u međunarodnu kampanju koju organizira europska organizacija PHILEA – Philanthropy Association Europe u više od 30 zemalja u Europi. Hrvatska će se uključiti u kampanju 1. listopada on-line prikazivanjem filma “Činimo dobro otiskom srca” kojim će se objediniti sve aktivnosti Tjedna filantropije 2023. u Hrvatskoj. Film će biti prikazan na društvenim mrežama Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva i portalu ZaDobro.BIT! Hrvatskog foruma zaklada.

Organizatori Tjedna filantropije 2023. i obilježavanja Europskog dana filantropije i zakladništva u Hrvatskoj su Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva i Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj. Više informacija o svim događanjima možete pronaći na stranici Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva i na portalu zadobrobit.hr.

Redakcija: Dorijan Elezović
FOTO: PROMO

(49)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr