Naslovna Novo Četiri mjeseca nakon ubojstva Mihaele Berak

Četiri mjeseca nakon ubojstva Mihaele Berak

74
0

Četiri su mjeseca prošla od ubojstva Mihaele Berak koju je 20. rujna 2023. ubio službenik PU osječko-baranjske Marko Smažil, službenim oružjem, a građanke i građani Osijeka još uvijek od policije, ali i ministra unutarnjih poslova nisu dobili odgovore na pitanja koja postavljaju od početka ovoga slučaja. U međuvremeno je iz osječke policije stigao mail koji ukazuje na promjenu u načinu komunikacije. Ona je dobila ljudski oblik. No u njemu opet nije odgovoreno na naša pitanja.

Bio je to povod da se u subotu, 20.1.2024. okupimo u 10.30 ispred osječkog željezničkog kolodvora te još jednom popijemo “kavu za ženska prava”.

Kako je moguće da su iz policije nakon ubojstva dolazile informacije o samoubojstvu, sigurnosnom metku, nesreći kod čišćenja pištolja i konačno slučajnom opaljenju dok se Smažil hvalio novom futrolom za pištolj?

Što je uopće sigurnosni metak, tko je to plasirao u javnosti i zašto? Je li netko u policiji odgovarao ili će odgovarati za plasiranje toga te je li pokrenuta istraga unutar policije zbog toga?

Ministra unutarnjih poslova tražimo da se očituje o cijelom događaju, na što je, ako nikako drugačije, politički dužan te javnosti objasni otkud ova promjena u načinu komunikacije osječke policije, ako je, kako je on ustvrdio, sve bilo ranije uredu.

Podsjećamo na prijedlog Vlade da se femicid uvrsti u Kazneni zakon kao rodno uvjetovano ubojstvo žene te smatramo kako je i to razlog više da ministar osudi femicid u svojim redovima. Također, u Kazneni zakon bi trebao ući i prijedlog o sprječavanju curenja informacija. Zašto nitko u osječjkoj policiji nije sankcioniran za curenje informacija koje su k tome bile neistinite i temeljile su se na lažima koje je Smažil davao prilikom same istrage, ali i kasnije u obraćanju načelnika PU osječko-baranjske. Kakvu poruku šutnjom šalje ministar građanima Hrvatske?

Zato i dalje tražimo od ministra unutarnjih poslova da na odgovornost pozove načelnika PU osječko-baranjske za njegovo iznošenje osobnoga mišljenja o slučaju ubojstva Mihaele Berak na sjednici Gradskog vijeća Osijeka održanoj 28.9.2023. na kojoj je izjavio: “Tog je dana policajac na našoj porti radio do 18 sati, a istog je dana zadužio novu futrolu. Kada je došao u stan, djevojka je došla k njemu kao I ranije, a on se hvalio novom futrolom, pokazivao je, vadio pištolj, streljivo, vraćao, repetirao… I u jednom trenutku, najvjerojatnije zbog lošeg baratanja oružjem, došlo je do opaljenja I streljivo je pogodilo mladu djevojku”.

Osim odgovornosti za iznošenje svoga osobnog mišljenja o istrazi koja je u tijeku tražimo od ministra unutarnjih poslova da načelnika PU osječko-baranjske pozove na odgovornost jer je osjećao potrebu naglasiti da je Mihaela Berak u stan Marka Smažila došla… “kao i ranije”, što je osim bnalizacije zločina i umanjenje krivnje počinitelja i mizogina izjava koja implicira da, kako često čitamo po komentarima na društvenim mrežama, nije išla k njemu, ne bi se to dogodilo.
Ovakve implikacije i prebacivanje makar dijela krivice na žrtvu femicida su neprihvatjliv način komunikacije običnih anonimaca na društvenim mrežama, a posebno načelnika PU na sjednici Gradskog vijeća. Zbog toga tražimo od ministra unutarnjih poslova da pozove načelnika PU osječko-baranjske na odgovornost za izrečeno te o učinjenom po tom pitanju izvijesti javnost.

Na kraju, jedna iznimno zabrinjavajuća stvar očita je u odgovoru koji smo dobili iz osječke policije o postupanju policajaca u slučajevima kada članovima obitelji moraju reći da im je netko blizak mrtav: „…već uloga policije proizlazi iz toga što je jedna od službi koja se prva zatekne na mjestu smrtnog stradavanja i svaki policijski službenik to zasigurno drži najtežim dijelom policijskog posla koji i na njega ostavlja traga.“, što nas navodi da ministra unutarnjih poslova upitamo – hoće li se uskoro pobrinuti za dobrobit radnika pod njegovim vodstvom, imaju li policijski službenici psihološku pomoć nakon ovako odrađenog stresnog posla i hoće li država u neko razumno vrijeme početi ulagati u policiju materijalna i ina sredstva? Kad bi ministarstvo unutarnjih poslova na tome proadilo, dobili bismo da se u policiji zapošljavaju oni koji su sposobni raditi taj posao, a ne oni koji ništa drugo ne mogu ili imaju vezu u policiji, a također ništa drugo ne mogu.

Članice i članovi Udruge za ženska ljudska prava i razvoj demokracije Adela, Osijek

(74)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr