Naslovna Novo Borzan: Zaustavljamo samovolju internetskih divova

Borzan: Zaustavljamo samovolju internetskih divova

52
0

Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta je upravo izglasao Akt o digitalnim tržištima. Usvojeni su i prijedlozi Biljane Borzan o boljoj kontroli oglašavanja na internetu te transparentnom poslovanju internetskih divova.

„Jednom pogledate neki oglas na internetu i onda vas on prati kamo god idete? Čak 98,5% prihoda Facebooka i 83,3% prihoda Googlea se ostvaruje oglašavanjem. Građani često nisu svjesni koliko velike platforme profitiraju na našim podacima, raspoloženjima, zdravstvenim stanjima, interesima i slično. Da nas netko tako prati na ulici bilo bi ilegalno, ali na internetu je sve dopušteno. Ovaj prijedlog zabranjuje praćenje maloljetnika na internetu u svrhu oglašavanja, a odraslima omogućuje lakše isključivanje praćenja“, objašnjava Borzan.

Da je takvo rješenje poželjno pokazuje i primjer Applea koji je nedavno omogućio korisnicima da isključe praćenje za neke aplikacije te je čak 97% korisnika iskoristilo tu opciju.

„Prijedlog također propisuje veću transparentnost velikih platformi na tržištu poput Googlea i Facebooka kojima je zabranjeno preferirati vlastite sadržaje. To je posebno važno nakon presude Googleu teške 2,42 milijarde eura jer je davao veću vidljivost svojim uslugama u tražilici. Ovim prijedlogom EU staje protiv samovolje digitalnih divova u cilju zaštite građana“, objašnjava Borzan.

Prijedlog je usvojen s 42 glasa za, 2 protiv i jednim suzdržanim.

biljanaborzan.eu

(52)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr