Naslovna Novo Borzan: Europljani znatno češće oboljevaju od malignih bolesti u odnosu na ostatak svijeta

Borzan: Europljani znatno češće oboljevaju od malignih bolesti u odnosu na ostatak svijeta

34
0

U Europi 10 posto svjetskog stanovništva, a četvrtina svih slučajeva raka!

People photo created by senivpetro – www.freepik.com

Hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan sudjelovala je u raspravi o izvještaju posebnog Odbora za borbu protiv raka Europskog parlamenta. Radi se o sveobuhvatnom dokumentu koji sadrži prijedloge mjera i politika za borbu protiv bolesti koja je drugi najčešći uzrok smrti u EU.

– Rak je nemilosrdan ubojica i nažalost malo je obitelji koje nije dotaknuo. Mjere o kojima danas raspravljamo su mjere za spašavanje života nas i naših najmilijih. Podatak da se 40 posto slučajeva raka može prevenirati je ohrabrujući, ali i frapantan. Prevencija je najbolji lijek, učinkovitija od bilo koje terapije, jer štedi živote, živce, strah i suze – kazala je Borzan.

U Europi živi manje od 10 posto svjetskog stanovništva, ali je četvrtina svih slučajeva raka u svijetu zabilježena na njezinu području. Broj dijagnosticiranih slučajeva u porastu, ponajprije zbog duljeg očekivanog životnog vijeka i posljedično sve starijeg stanovništva, a gotovo tri četvrtine svih slučajeva raka u Europi dijagnosticira se kod osoba starijih od 60 godina.

Izvještaj posebnu pozornost posvećuje promicanju zdrave prehrane, te poziva države članice da poreznim mjerama zdrave prehrambene izbore učine dostupnijima građanima. Nadalje, u svrhu smanjenja dječje pretilosti te povezanih bolesti poziva se države članice na ograničavanje oglašavanja prehrambenih proizvoda s visokim udjelom masti, soli i šećera djeci.

– Jedan od najvažnijih elemenata prevencije su zdrave životne navike, koji bih najbolje opisala izrazom „uživati u svemu, pretjerivati ni u čemu.“ Najčešći uzroci smrti u EU, srčane bolesti i rak, su dobrim dijelom uzrokovani nezdravom prehranom, pušenjem i alkoholom. Zato bilo koji suvisao plan protiv raka mora sadržavati mjere za suzbijanje tih pojava. Da nije tako, bilo bi kao da vatrogasci stoje pred kućom i čekaju da se zapali kako bi je počeli gasiti. Stoga posebno podržavam mjere za jednostavnije označavanje nutritivne vrijednosti hrane, koje će građanima olakšati zdraviji izbor – smatra hrvatska eurozastupnica.

Borba protiv raka je primjer socijalne nepravde i nejednakosti u području zdravstvene skrbi, jer su razlike u stopama preživljavanja raka između država članica EU-a veće od 25 posto.

– Zaključno, razlike u pristupu terapijama, dijagnostici i skrbi među državama članicama su sramotno velike, kao da ne živimo u istoj Uniji. Nužno je da EU odlučno djeluje kako bi se te razlike smanjile – upozorila je Borzan.

Strasbourg, 15. veljače 2022.

biljanaborzan.eu

(34)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr