Naslovna Grad Biskup Škvorčević krstio dvoje djece iz velikih obitelji

Biskup Škvorčević krstio dvoje djece iz velikih obitelji

346
0

Bog je bogatiji u Slatini za ove dvoje djece koji će se danas krstiti – rekao je požeški biskup dr. Antun Škvorčević koji je predslavio sv. Misu na Uskrsni ponedjeljak u crkvi Bl. Ivana Merza. Nekada su kršćani slavili Uskrs cijelu uskrsnu osminu tj. 8 dana kao jedan blagdan. To govori koliko je taj najveći blagdan kršćanstva značajan za ljudski rod, jer Isusovim uskrsnućem i mi imamo nadu u naše uskrsnuće i vječni život u blaženom gledanju Boga ako to zaslužimo svojom vjerom i djelima. Naš biskup Škvorčević ove godine slavi dva jubileja: 50 godina svećeništva i 25 godina biskupstva i s Božjom pomoći od 1997. upravlja našom Požeškom biskupijom. Biskup nastoji svaki puta kad može osobno krstiti djecu iz velikih obitelji po župama svoje biskupije.

U homiliji kojom se obratio svim nazočnim vjernicima, a posebno roditeljima rekao je da ljubav uvijek pobjeđuje ako smo se spremni žrtvovati, odnosno svakodnevno umirati za drugoga. Posebno u braku, život se rađa tamo gdje je netko spreman umrijeti, tj. položiti svoj život za supruga ili suprugu i svoju djecu. To je pashalno otajstvo, takav je i naš Bog koji je umro za nas na križu, prihvatio našu ljudsku ljubav koja uključuje i umiranje da bi pobijedio život. Čestitam vam na pobjedi života, kroz vaše roditeljsko umiranje za djecu. Vi ste posebni svjedoci što se u Hrvatskoj može dogoditi kad se vjeruje Isusu, koji je za nas položio život da bi života bilo. Tko vjeruje da na drugi način može više doprinijeti životu u Hrvatskoj nego umirući i polažući sebe za drugog taj se zavarava i živi u laži. Usvajajući vražju logiku sebičnosti i ulazeći u njegovo kolo postajemo žrtve i drugi kraj nas postaju žrtve.

Danas su kršteni mala Marija rođ. 24. veljače, 6. dijete obitelji Biljane i Darija Vašiček iz Slatine i mali Noa, rođen 21. veljače, 4. dijete obitelji Martine i Ive Grgić iz Medinaca.

Sudbina ovih obitelji slična je tolikim drugim obiteljima u Hrvatskoj. Obitelj Vašiček ostala je u Hrvatskoj i samo sa zaposlenim ocem rođ. 1979. i nezaposlenom majkom rođ. 1983. teško se bori da pruži egzistenciju svojoj djeci Anđeli (17), Jakovu (13) i predškolcima Marti (6), Josipu (5) i Ani (3). Iako je Anđela najbolja učenica 3. razreda medicinske škole u Zagrebu (smjer primalja), a Jakov pobijedio na 60. tom Državnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa nitko još nije zamijetio njihovu izvrsnost. Ivo Grgić rođ. 1991. i supruga Martina rođ. 1992. bili su prisiljeni 2014. otići iz Hrvatske u Njemačku kako bi osigurali život za svoju djecu Niku (12), Miu (10), Ivu (6) i tek rođenog Nou. Srećom Ivo je u gradiću blizu Kelna otvorio vlastiti obrt, a majka radi kao njegovateljica u staračkom domu. Napornom životnom borbom osiguravaju budućnost svojoj djeci, kojoj je sudbina da im Njemačka postane nova domovina, jer im ta zemlja više pruža. Iako se obje obitelji pouzdaju u Božju providnost, toliko o bespućima demografske politike u Hrvatskoj u kojoj su potrepštine i hrana za bebe i djecu među najskupljima u Europi.

Vladimir Jelenčić

(346)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr