Naslovna Grad Biskup požeški Martinović u Slatini

Biskup požeški Martinović u Slatini

122
0

Drugi po redu biskup Požeške biskupije mons. Ivo Martinović posjetio je slatinsku župu bl. Ivana Merza u subotu 22. lipnja 2024. godine. Na taj dan prije 21 godinu papa sveti Ivan Pavao II. u Banjaluci proglasio je blaženim mladog katoličkog laika profesora Ivana Merza. Isti dan dekretom tadašnji požeški biskup mons. dr. Antun Škovrčević osnovao je 2. slatinsku župu čiji je zaštitnik (patron) spomenuti blaženik. To je prva katolička župa u svijetu posvećena bl. Merzu, koji je kao uzoran vjernik svojim herojskim svjedočenjem vjere zaslužio uzdignuće na čast oltara.

Biskup Ivo rođen je u Županji 1965. , a djetinjstvo je proveo u selu Matići kraj Tolise, BiH. Vršio je više župničkih službi u Belišću, Splitu, Zadru, a od 2017. – 2024. bio je provincijal franjevaca glagoljaša. Magistrirao je 2011. na Papinskom laterenskom sveučilištu u Rimu. Papa Franjo imenovao ga je požeškim biskupom dana 11. ožujka 2024. nakon što je prihvatio odreknuće mons. Antuna Škvorčevića zbog navršene kanonske dobi. Na biskupskom grbu biskupa Martinovića je geslo (Gaudium et Pax – Radost i mir).


Na molbu župnika Patrika Alatića pastoralno je posjetio župu i vjernike naše župe, dva tjedna nakon svog ređenja za biskupa u Požeškoj katedrali 8. lipnja. Na početku sv. Mise pozdravio ga je član pastoralnog vijeća župe Mato Miličić i sam župnik Patrik. U svojoj homiliji biskup Ivo je preporučio da se kao vjernici mlade župe, sa mladim župnikom povjerimo mladom Bogu kao što je to činio naš nebeski zaštitnik Ivan Merz. Svakodnevnim predanjem Bogu, molitvom i što češćom pričešću ostvarit ćemo svoje poslanje čovjeka i vjernika usprkos svim nedaćama života i olujama svijeta.

Nakon sv. Mise biskup Ivo s tajnikom Matejem Silukovićem kraće se zadržao na prigodnom domjenku s nazočnim vjernicima ispred župne crkve bl. Merza.

Vladimir Jelenčić

(122)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr