Naslovna Novo AgroRocks 2023. – što čeka domaću proizvodnju hrane?

AgroRocks 2023. – što čeka domaću proizvodnju hrane?

15
0

Što čeka domaću proizvodnju hrane u uvjetima klimatskih promjena i povećanih sigurnosnih rizika?

Za tjedan dana održat će se konferencija AgroRocks 2023, koja će u Centru za posjetitelje Tvrđa okupiti poljoprivredne proizvođače, poduzetnike, međunarodne stručnjake, znanstvenu zajednicu, predstavnike javne i državne uprave, te medije.

U središtu Slavonije, Osijeku, na Svjetski dan demokracije, 15. rujna 2023. analizirat će se goruće teme domaće proizvodnje hrane, te tražiti nova rješenja i modele održive poljoprivrede i ruralnog razvoja. U fokusu ovogodišnjeg AgroRocks-a dvije su vrlo aktualne teme  – klimatske promjene i sigurnosni izazovi.

Poznati meteorolog Zoran Vakula, ponudit će odgovor na pitanje kakvu prilagodbu agrara promjena klime stvara, a kako se pripremiti na sve veće rizike u globalnoj trgovini poljoprivrednim robama objasnit će Robert Jurišić, agrarni analitičar. Kroz tri panel rasprave govorit će se o budućnosti i tehnologijama u najvažnijim sektorima poljoprivrede: žitaricama i uljaricama, mesu i mlijeku te voću i povrću.

Neke od tema su: Što je danas uopće samodostatnost, kada smo dijelom Europske unije? Kako pomiriti ciljeve Zelenog plana i potreba tržišta? Na koji način s manjom potrošnjom pesticida zadržati konkurentnost? Koliku ulogu u današnjoj proizvodnji mesa i mlijeka imaju IT rješenja? Zašto u sljedivosti hrane još uvijek ne koristimo blockchain tehnologiju? Hoće li robotika riješiti problem manjka radne snage?

Naši panelisti bit će, između ostalih, Tonino Picula, zastupnik u Europskom parlamentu, Kemal Hrnjić, ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Federacije Bosne i Hercegovine, Vlado Čondić, predsjednik udruženja poljoprivrede HGK, Josip Haramija , predsjednik Hrvatskog agronomskog društva te predstavnici vodećih tvrtki domaće prehrambene industrije.

Stručnjaci s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti i Agrokluba predstavit će rezultate istraživanja online servisa baziranih na satelitskim fotografijama za potrebe domaćih proizvođača hrane.

Na AgroRocksu će se održati veliko finale izbora RuralFoto 2023  – proglašenje pobjednika, izložba i dodjela nagrada najboljim ruralnim fotografijama, na koji je nominirano više od 1.200 fotografija.

Ulaznice za konferenciju još je uvijek moguće nabaviti putem sustava Eventim, po cijeni od 50EUR-a. Ista uključuje cjelodnevno praćenje programa uživo, snack i kavu u pauzi, buffet-ručak i prigodni poklon paket.

Ovdje je detaljni program konferencije.

Organizatori konferencije AgroRocks 2023. su informacijski sustav Agroklub i Društvo agrarnih novinara Hrvatske uz podršku Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka i Europskog parlamenta.

Sponzori konferencije su: Agro Invest Grupa d.o.o. (PP Orahovica, PPK Valpovo, Vinarija Orahovica i Panona Mare), YOPS, Novocommerce International d.o.o., HBOR, Enna fruit d.o.o., Vindija d.d., Syngenta Agro d.o.o. i Belje plus d.o.o.

Leticija Hrenković

(15)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr