Naslovna Novo 290 milijuna kuna za preradu, obnovljive izvore energije…

290 milijuna kuna za preradu, obnovljive izvore energije…

17
0

U četvrtak, 22. prosinca 2022. godine, objavljena su tri nova natječaja iz Programa ruralnog razvoja vrijedna ukupno 290 milijuna kuna, pri čemu je 200 milijuna kuna osigurano za povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima, 70 milijuna kuna za korištenje obnovljivih izvora energije i 20 milijuna kuna za obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog potresom.

Natječaji podmjere „Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda“ koji se odnose na povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima (4.2.1.) i korištenje obnovljivih izvora energije (4.2.2.) kreirani su kako bi se otklonile posljedice koronakrize i ponovno oživio potencijal održivog rasta i zapošljavanja ulaganjima u kapacitete za preradu i marketing poljoprivrednih proizvoda te potaknula tranzicija poduzeća prema zelenom i digitalnom gospodarstvu. Sredstva su osigurana iz Instrumenta Europske unije za oporavak i otpornost, intenzitet potpore iznosi do 50 posto, a rok za podnošenje zahtjeva za potporu i dostavu Potvrde o podnošenju zahtjeva za potporu traje od 6. veljače do 4. svibnja 2022. godine. Do sada je za povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima odobrena potpora u iznosu od 930 milijuna kuna, dok je za ulaganja u korištenje obnovljivih izvora energije odobreno 95,6 milijuna kuna.

Također, ponovo je u pojednostavljenoj i ubrzanoj proceduri objavljen još jedan Natječaj podmjere 5.2.1. za obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog potresom. Intenzitet potpore u ovom slučaju je stopostotan, a rok za podnošenje zahtjeva i dostavu Potvrde o podnošenju zahtjeva za potporu je od 23. siječnja 2023. do 17. ožujka 2023. godine. Kako bi se osigurao nastavak i održivost poljoprivredne proizvodnje na potresom pogođenim područjima prethodno su objavljena tri pojednostavljena i ubrzana Natječaja Mjere 5 putem kojih je izdano 159 odluka u iznosu većem od 46 milijuna kuna. Korisnici uz pomoć potpore Mjere 5 mogu sanirati poljoprivredno zemljište, nabaviti sjeme, domaće životinje, poboljšati kvalitetu zemljišta, podići nove ili obnoviti postojeće višegodišnje nasade i višegodišnje bilje, graditi ili opremiti objekte za domaće životinje i skladištenje poljoprivrednih proizvoda s pripadajućom opremom i infrastrukturom, ali i popraviti ili nabaviti novu ili rabljenu poljoprivrednu mehanizaciju i opremu.

Ministarstvo poljoprivrede

(17)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr