Naslovna Grad 25 godina dobrote i vjernosti

25 godina dobrote i vjernosti

108
0

Davne 1998. godine na vrata Crvenog križa Slatina pokucala je engleska udruga LIVING LIFE iz grada Eastbourne-a i ponudila pakete za djecu prigodom božićnih blagdana. Pakete sa raznim korisnim stvarima (kape, šalovi, slatkiši, školski pribor, igračke i dr.), o svom trošku pune djeca iz više osnovnih škola u grofoviji East Sussex, a za to ih motivira šef i duša ove udruge Mick Trott sa suprugom Lyn. U slatinskom području on je, u ono još poratno vrijeme otkrio djecu u potrebi koju treba razveseliti tim prigodnim darom makar za Božić. I to traje već 25 godina. Znamo u šali reći da već po pakete dolaze i unuci one djece iz početka priče.

Kao i svake godine pakete dovoze teretnim kombijima preko Engleskog kanala (La Manche), Francuske, Njemačke, Austrije i Slovenije do naše male Slatine, ukupno više od 1.830 km po svim vremenskim uvjetima. Ove godine vozači su bili Mick i Bruce, Ian i Finnley, a prije toga avionom su stigli majka i kćer Marjorie i Stacey, te snimatelji Francesco i Owen. Njihova skromnost i predanost ovoj „misiji“ je tako velika da bez gunđanja prihvaćaju zajednički smještaj u bivšoj školi u Kozicama jer im Crveni križ Slatina ne može ponuditi bolje.

Tijekom proteklih dana podijeli smo pakete u matičnim i područnim osnovnim školama šireg slatinskog područja svim učenicima do 4. razreda. Zatim smo podijelili 350 paketa djeci u romskom naselju Stiska u Đurđevcu preko njihovog Crvenog križa i mlade ravnateljice Sofije Paša. U podjeli, u prsluku HCK, po prvi put nam je pomogao i Njegova Ekscelencija Simon Thomas, britanski veleposlanik u Hrvatskoj, te lokalni „šefovi“ Halid i Bojan. Mick Trott, kao primatelj visokog odlikovanja britanske Krune i Commonwealtha British Empire Medal (BEM) za zasluge u civilnoj i vojnoj službi upoznao je veleposlanika u Osijeku 6. svibnja ove godine prigodom proslave krunidbe Charlesa III. Raduje nas da se suradnja i provedba ove plemenite prakse širi sve dalje i na sve više razine.

Zahvalni smo svim medijima koji su nas pratili, posebno Plavoj TV iz Virovitice koja je napravila prilog za svoj Dnevnik. Engleski paketi podijeljeni su i djeci ukrajinskih izbjeglica smještenim u hotelu Picok u Đurđevcu i ukrajinskoj djeci kod nas na Pustari Višnjica. Zadnja podjela bila je za sve korisnike udruge JAGLAC IZ Orahovice i djecu vjernika EPC Betanija koju vode supružnici Lidija i Slobodan Stojković. U njihovom centru održan je i prigodan kršćanski program zahvale za nadolazeće blagdane.

Sve u svemu very well done. Zahvalni smo svima koji su srcem dali svoj doprinos i bili produžena Božja ruka dobrote i suosjećanja prema malenima i potrebitima Pjesma kaže:

SRETAN BOŽIĆ SVAKOME ! – MERRY CHRISTMAS TO EVERYONE!

Vladimir Jelenčić

(108)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr