Naslovna Novo 22. memorijalna utrka “Fokinom stazom”

22. memorijalna utrka “Fokinom stazom”

37
0

Povodom obilježavanja 31. obljetnice pogibije Marijana Kulhavija Foke, zamjenika zapovjednika 76. samostalnog pakračkog bataljuna te njegovih suboraca, šestorice bjelovarskih branitelja – Ivana Bedekovića, Ante Ćurića, Franje Gašpara, Dražena Hudeca, Željka Novosela i Darka Peroša, koji su 29. prosinca 1991. godine stradali tijekom oslobodilačke akcije „Alfa“,održana je 22. memorijalna utrka “Fokinom stazom” koja se tradicionalno trči 29. prosinca sa startom ispred obiteljske kuće Marijana Kulhavija Foke na maloj Krndiji, a cilj je na Psunju kod planinskog doma Omanovac na 635 m/nv u duljini od 11 km.

Ova memorijalna utrka nastala je na inicijativu rođenog Pakračanca i pakračkog branitelja Zagrepčanina Duška Štrbca poznatog hrvatskog ultramaratonca i počasnog člana udruge “Glasnici istine” koji je ove godine okupio 40-ak trkača, maratonaca i rekreativaca pristiglih iz gotovo cijele kontinentalne Hrvatske kao i trkače iz Karlovca, Vodica i Splita.

Prije samog starta sve sudionike je pozdravila Fokina udovica Marica Kulhavi, zahvalivši im pri tome na dolasku, a potom im se pozdravnim riječima obratio i izaslanik ministra obrane Dalibor Bajči koji je i označio start utrke. Tradicionalno predvodnicu trkačima su činili članovi Moto kluba „Vitezovi tame“ iz Pakraca.

Stalni sudionici ove memorijalne utrke su i članovi udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije “Glasnici istine” koji su posebno vezani za grad Pakrac kao dobitnici gradske nagrade “Pečat grada Pakraca”. Uz predsjednika Pavu Tutenova, sudjelovali su Zlatko Milošević, Ivana Novak, Robert Knapić, Mirela Draksler – Radić, te Dino Radić.

Nakon zahtjevnog dijela utrke u duljini od 6 km i uspona do 635 m/nv i dolaska na cilj uslijedilo je tradicionalno trčanje nekolicine trkača predvođenih predsjednikom Glasnika istine Pavom Tutenovim i inicijatorom Duškom Štrbcem i nazad do Doma Hrvatskih branitelja u Pakracu. Tako tradicija koju su Glasnici istine uveli 2013. godine i ove godine se nastavila.

Po završetku ovoga događaja prigodne zahvalnice svim sudionicima uručili su Fokini suborci, Stipe Hodak predsjednik HVIDR-a Pakrac i Stevo Mladenović ratni zapovjednik izviđačkog voda u sastavu 117. brigade.

Tekst: Pavo Tutenov
Foto: Ivana Novak, Alen Čaušević, Matija Kulhavi

(37)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr

 

Tagovi: