Naslovna Grad 200 godina školstva u Sopju

200 godina školstva u Sopju

46
0

U petak 10. svibnja 2024. godine, u osnovnoj školi u Sopju svečano je proslavljeno 200 godina organiziranog školstva u Sopju. Danas sopjansku područnu školu do 4. razreda pohađa 15 učenika u dvije dvorazredne kombinacije u koje nesebično podučavaju učiteljice Elvira Bočkaj od 2000. i Dragana Kiš od 2023. Učenici su izveli lijepo osmišljeni plesno- pjevački-scenski nastup u kojem su pohvalili svoje učiteljice da su im druge mame.

Ksenija Žunec ravnateljica matične škole „Davorin Trstenjak“ iz Čađavice (od 1814.) kojoj pripada i ova sopjanska škola, podijelila je prigodne zahvalnice uzvanicima. Županu Igoru Androviću ispred osnivača Virovitičko-podravske županje, Martini Bunić, županijskoj pročelnici za obrazovanje i demografiju, Berislavu Androšu, načelniku općine Sopje, majkama koje obrađuju školski vrt koji je 2022. osvojio Priznanje za najljepši školski vrt u RH i ostalima. Potom su roditelji i uzvanici pogledali izložbu učeničkih radova i fotografija.

Sopjanski prostor naseljen je već u rimsko doba jer je uz rijeku Dravu išla cesta od Murse (Osijeka) do Petovie (Ptuja). U najstarijem popisu župa Zagrebačke biskupije iz 1334. u arhivima se spominje crkva sv. Marije Magdalene koja je i danas patron sopjanske RKT župe. Bila je to jedna od 19 župa Vašćanskog arhiđakonata što pokazuje da je kršćanstvo bilo dobro razvijeno u ovom podravskom kraju. Turska okupacija Slavonije od gotovo 150 godina, uzrokovala je gubitak više od 80% pučanstva, završila je 1684. kad su oslobođeni Virovitica, Slatina, Sopje, Voćin. Sopje se naseljavalo novim obiteljima iz drugih krajeva, a 1824. na inicijativu tadašnjeg župnika Paulusa Odobašića krenulo je u školske klupe novoizgrađene zgrade prvih 20- tak đaka koje je podučavao učitelj Josip Springer.

Sopje je u samostalnoj Hrvatskoj od 1993. godine JLS – općina sa 11 naselja, a područne škole do 4. razreda postoje u naseljima Sopje(15), Vaška (11), Novaki (7) i Josipovo (11) ukupno 44 učenika i moguće još toliko u višim razredima u matičnim školama u Čađavici u E. Kumičića u Slatini.

Po završetku 2. sv. rata 1945. u tadašnjem kotaru Podravska Slatina na sadašnjoj općini bilo je 8 osnovnih škola do najviše 6. razreda i to: Sopje (91), Gornje Predrijevo (52), Kapinci (46), Vaška (67), Novaki (65), Čomborje /Nova Šarovka/ (45), Ciganka /Josipovo/ (60) i Grabić (15). Ukupno 441 učenik, 5 puta više nego danas. Više je tada bilo djece nego danas stanovnika u nekim naseljima.

Školska infrastruktura, neposredno nakon 2. Sv. rata, na području bivšeg kotara bila je izrazito loša. Većina škola nije imala najosnovnije uvjete za normalno funkcioniranje. Brojne zgrade oštećene su tijekom ratnih zbivanja što je predstavljalo velik problem učiteljima i učenicima. Tako, primjerice, nailazimo na zgrade bez prozora, vrata, krova, bez peći i sl. Mnoge od njih nisu imale zahode ili bunare. Osim toga većina škola nije posjedovala nikakve pomoćne materijale (karte, učila i sl.) kao ni knjižnice te je obrazovanje djece najčešće ovisilo o improvi- zaciji njihovih učitelja. U nekim naseljima gotovo su sva djeca pohađala nastavu do 4. razreda, međutim postoje primjeri gdje je bilo puno više obveznika nego polaznika jer su roditelji više trebali djecu za poljske radove, nego za školu. (Istraživanje Stanislava Artukovića iz Državnog arhiva u Virovitici). Sjetimo se da je 1970- tih u Vaškoj bila matična osnovna škola sa 8 razreda.

Ipak jedna zraka nade u ovoj nemiloj slici. Mali Ukrajinac Miša (5) s majkom Olhom naselio se u Sopju i ovih dana kreće u dječji vrtić. Daj Bože da to bude jedno od nebrojene djece koja će naseliti našu pustu Hrvatsku.

Vladimir Jelenčić

 

(46)

Internet je naše igralište

Ukoliko trebate: webshop, web hosting, cloud, VPS, izradu, dizajn i održavanje web stranica – obratite nam se sa povjerenjem –  midnel.hr